Četvrtak, 13 Juna

Šehić: Bojkot nije rješenje, općih izbora će biti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Sudjelovanje političkih stranaka u izbornom natjecanju njihov je izbor i opredjeljenje. Bojkot izbora od jedne stranke ne znači bojkot od svih ostalih stranaka niti bi smjelo biti narušavanja prava na izbor glasača, pripadnika svih nacija koji imaju pravo izaći na izbore u oktobru ove godine.

U VLASTI JE ONAJ KO PREĐE IZBORNI PRAG

Stručnjak za izborno zakonodavstvo i bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Vehid Šehić, kaže za Megafon da političke stranke same odlučuju da li će učestvovati u izborima ili neće, ili na kojem nivou će da učestvuju ili neće i to je njihovo demokratsko pravo.

„Po meni bojkot izbora nije rješenje za rješavanje nekog problema, iz prostog razloga jer sve probleme treba rješavati u institucijama ove države. Međutim, mi smo kao građani naviknuti da se mnogi problemi rješavaju izvan institucija države tako da naše institucije ne služe onoj svrsi kojoj bi trebale da služe kada su u pitanju problemi demokratske države“, kazao je Šehić.

Na pitanje da li HDZ BiH radi klasičnu ucjenu, odnosno da li eventualnim bojkotom žele reći da su jedini legitimni predstavnici hrvatskog naroda, Šehić navodi da to nije rješenje i da će izbori ipak biti održani.

„To će oni procijeniti, jer to nije rješenje, izbori će se održati po dosadašnjem izbornom zakonu. Svako onaj ko pređe prag od 3% učestvovat će u vlasti, u raspodjeli mandata, a onda kasnije i u rasporedu mjesta delegata u domovima naroda“, istakao je Šehić.

AKO NISI SA MNOM ONDA SI IZDAJNIK

Bosna i Hercegovina kao država jedinstva svih naroda ipak je politički podijeljena i prema riječima Šehića vodi se autokratskim načinom vladanja, jer se svako neslaganje smatra izdajom države i vlasti.

„Mi živimo u državi gdje se pod plaštom jedinstva želi uvesti političko jedno i to nije samo karakteristično za HDZ BiH, to rade i druge dvije stranke na drugačiji način. To je najveći problem za politički pluralizam, umjesto da se razvija demokratski kapacitet svih stranaka u ovoj državi. Ali kod nas upravo ako nisi s njima ti si izdajnik. Ako si s njima ti si patriota ove države, tako da je matrica kod svih ista, ali rezultati koje oni žele da postignu su očekivani naročito u izbornoj godini. Na ovakav način se vrši homogenizacija tog biračkog tijela“, kazao je Šehić.

Visok stepen nepovjerenja i nedostatak iskrenog dijaloga

„Izbori će se održati, moraju se održati, Centralna izborna komisija će na osnovu rezultata izbora potvrditi odluku i donijeti odluku, a onda se kreće sa formiranjem zakonodavne vlasti na svim nivoima odnosno kantona, entiteta i države. Uvijek je bila priča o legitimitetu  način da se ove stranke predstave kao ekskluzivni predstavnici tri naroda. Međutim, ako uzmete ukupan broj birača u BiH i one glasove koje oni dobiju, za njih glasa maksimalno 20% birača pa možemo govoriti i o tom legitimitetu na koji se vrlo često pozivaju“, navodi Šehić.

JEDINI LEGITIMITET JE POVJERENJE GLASAČA

Nadalje pojašnjava naš sagovornik da je jedini demokratski način promjene vlasti ili potvrđivanja je da neko dobije povjerenje glasača, a upravo za to služe izbori.

„Sve drugo ne predstavlja demokratski metod vođenja politike. Politika se vodi na sasvim drugačiji način, bez ucjena, bez prijetnji. Nažalost, mi nemamo iskren dijalog u BiH, mi nemamo istinsku želju za kompromisom, iz jednog prostog razloga što među njima vlada visok stepen nepovjerenja a što otežava uopšte djelovanje institucija ove države“, naglasio je Šehić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.