Ponedjeljak, 15 Jula

SDA I ŽENE: Je li samo Sebija Izetbegović sposobna žena?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nedžad Kušljugić

Zajedničko za Bakira Izetbegovića, Adila Osmanovića, Šefika Džaferovića, Halida Genjca, Denisa Zvizdića, Asima Sarajlića, Safeta Softića… je da su muškarci. Naravno i da obnašaju najviše funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine, te da godinama imaju i najviše funkcije u vlasti.

Zadnje na izbornim listama

Kad se javnost bavi spekulacijama o eventualnoj kandidaturi doktorice Sebije Izetbegović za Predsjedništvo BiH, a zato što je supruga predsjednika SDA koji se zakonski više ne može kandidirati za tu funkciju, licitira se sa stepenom povjerenja „prvog u stranci“ prema potencijalnom kandidatu, a ne s kompetencijama kandidata.

Inače je zastupljenost žena u organima odlučivanja u SDA minorna.  

Osim nekoliko žena u zakonodavnoj vlasti, teško se „na prvu“ sjetiti žene koja je proteklih skoro tri decenije koliko SDA postoji, rame uz rame s muškim kolegama, odlučivala o sudbini države.

Mada ni u drugim političkim strankama u BiH žene nemaju odlučujuće funkcije, ipak govorimo o stranci koja zastupa uglavnom članstvo iz najmnogobrojnijeg naroda u BiH.

SDA u svom okrilju ima veliki broj politički aktivnih žena, ali nema ih u vrhu stranke, nisu među prvima na izbornim listama, nisu predsjednice, niti premijerke.  

Predsjednik, zamjenik predsjednika, te potpredsjednici SDA su muškarci. Među 29 članova Predsjedništva SDA samo su tri žene. U glavnim odborima širom zemlje, od 99 mjesta samo je 12 žena. Treba naglasiti da ovaj broj uključuje i Asocijaciju žena SDA u kojoj je logično da budu žene, a broji pet članica. Dakle, u ostalnim GO u cijeloj BiH samo je 7 žena!

Jednak odnos snaga je i u vlasti.

U izvršnoj vlasti na državnom i federalnom nivou, a koja ovisi od stranke koja delegira kandidata, danas su samo tri žene.

Melika Mahmutbegović potpredsjednica je Federacije BiH.

Semiha Borovac je ministrica za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, a Elvira Ćemalović Dilberović ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH.

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tri su delegata iz SDA i niti jedno mjesto nema žena. U Predstavničkom domu BiH od šest poslanika samo je jedna žena, doktorica Nermina Kapetanović.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH od 29 poslanika iz SDA samo je sedam žena dok ih Domu naroda nema nikako.

Minorna zastupljenost u kantonima

Ništa bolja situacija nije ni na kantonalnom nivou. Kantoni u Federaciji u kojima SDA ima mali ili skoro nikakav uticaj, nemaju žene u vlasti. Međutim, ni u Vladi i Skupštini Sarajevskog kantona nema žena.

U Skupštini Tuzlanskog kantona SDA je na prošlim izborima osvojila trinaest mandata od kojih su samo tri pripala ženama, a u Skupštini Zeničko – Dobojskog kantona od 11 poslanika SDA ima dvije žene.

U Vladi Ze-Do Kantona inače nema niti jedne žene iz bilo koje stranke.

U Vladi Unsko-sanskog kantona iz SDA također nema žena. U Skupštini ovog kantona tri su delegata iz SDA BiH i niti jedna nije žena.

Nešto je bolja situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu gdje su od šest poslanika iz SDA, tri žene. U Vladi BPK SDA ima četiri ministarstva ali samo jednu ministricu, u resoru pravosuđa, uprave i radnih odnosa.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.