Subota, 22 Juna

SAZNAJEMO: Sindikat rudara FBiH mogao bi povući potpis sa Sporazuma s Elektroprivredom ukoliko se obistine informacije koje imaju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skupština Rudnika Kreka trebalo bi 15. decembra da potvrdi smjenu direktora Trumića, koju je Elektroprivreda Sporazumom obećala rudarima. Međutim, u Sindikatu rudara imaju informacije da će smjena biti potvrđena ali da je menadžment Elektroprivrede već spremio za Trumića novu direktorsku poziciju u drugom rudniku.  

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Za 15. decembar 2021. godine zakazana je Skupština Rudnika Kreka doo Tuzla kada bi trebalo da bude izvršen izbor novog direktora, odnosno, da bude potvrđena smjena aktuelnog direktora Huseina Trumića.

Podsjetimo, jedan od zahtjeva rudara, potpisanog u Sporazumu između Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivrede BiH dd Sarajevo, jeste Trumićeva smjena.

Nakon smjene nagrada

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić kaže za Megafon da rudare ne zanima ime i prezime čovjeka koji će biti novi direktor već kako će taj direktor raditi i kakve metode upravljanja će ponuditi.

„Ono što može biti ozbiljan problem, što u ozbiljnoj mjeri može ugroziti Sporazum koji je potpisan 1. decembra 2021. godine između Elektroprivrede BiH i Sindikata rudnika FBiH, je ukoliko se obistine informacije s kojima mi raspolažemo da JP Elektroprivreda BiH iskazuje spremnost da smijenjenog direktora Rudnika Kreka imenuje za direktora RMU Đurđevik.

Smjena gospodina Trumića je bila zahtjev UO Sindikata i svih rudnika uglja u sastavu Koncerna i onda dolazimo u situaciju da bi u jednoj takvoj pojavi Sindikat radnika rudnika FBiH imao ozbiljan razlog da analizira daljnje postojanje potpisa Sindikata na Sporazumu koji je potpisan 1. decembra i može takva pojava ozbiljno ugroziti sve i ponovo proizvesti mnogobrojne neželjene pojave na terenu.

To bi već bilo pokazivanje da se želi provokacijama ponovo destabilizirati stanje u rudnicima, onda nismo sigurni u potpuno opredjeljenje Elektroprivrede BiH i onih koji prate i kontrolišu njihov rad, u istinsku želju implementacije svih dijelova Sporazuma koji je potpisan 1. decembra 2021. godine“, kazao je Husić.

Trumić: Ne znam ništa

Aktuelni direktor Rudnika Kreka, Husein Trumić u kratkom je telefonskom razgovoru za Megafon kazao da ne zna ništa o informacijama vezanim za njegov daljni angažman nakon smjene u Rudniku Kreka.

„Ne znam ništa o tome, evo upravo čekam sastanak sa sindikatom. Ja sam svoj stav o svemu rekao, ne znam zaista“, kazao je Trumić na insistiranje da odgovori da li je bar upoznat s takvim prijedlogom ukoliko postoji.  

Sudeći prema stavu sindikalaca, potvrđivanje Trumićeve smjene na Skupštini Rudnika Kreka je gotova stvar, samo se još čeka naredni potez menadžmenta Elektroprivrede kada se bude odlučivalo o imenovanju direktora Đurđevika, od čega zavisi daljnji odnos Sindikata rudara prema Sporazumu potpisanom sa Elektroprivredom BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.