Utorak, 23 Jula

Sarajku A.H., pozitivnu na Covid -19, osobu sa stopostotnim invaliditetom, “sistem” ostavio da sama brine o sebi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Nikad me niko nije zvao iz Centra za socijalni rad i drugih institucija kako bi pružili pomoć. U vrijeme pandemije svima je teško a osobe sa invaliditetom su rizična kategorija i dodatno im je ograničeno kretanje”, kazala je za Megafon.ba A.H. oboljela od Covid -19

Autor: N. Š. K. 

A.H. (identitet poznat redakciji), diplomirana je socijalna radnica i aktivistica iz Sarajeva. Majka je malodobne djevojčice. Zbog sljepila je osoba sa stopostotnim invaliditetom.

Nakon pozitivnog rezultata testa na Covid – 19, od 10. augusta kada je saznala rezultate (testirana tri dana ranije), boravi sama u izolaciji u svom stanu na području sarajevske općine Novi Grad.

Izuzev porodice i prijatelja, nikad je niko od predstavnika brojnih institucija koje treba da brinu o najosjetljivijim kategorijama građana, nije kontaktirao niti ponudio pomoć bar u dijelu brige o djetetu.

Po rezultate testa morali ići u covid ambulantu

Prije sedam dana, ispričala je za Megafon A.H., osjetila je prve simptome zaraze koronavirusom, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i okusa, malaksalost, jaku bol u mišićima i zglobovima.

Nazvala je hitnu pomoć a oni su je uputili u najbližu covid ambulantu u Domu zdravlja “Saraj polje”, u sarajevskoj općini Novi Grad.

S obzirom na to da je osoba sa stopostotnim invaliditetom, tražila je da pošalju mobilni tim da nju i kćerku testiraju. Međutim, rekli su joj da mobilni tim nema dovoljno kapaciteta i da ne mogu doći.

A.H. je, iako je bilo izvjesno da je zaražena virusom Covid -19, uz rizik da još nekog zarazi, u pratnji supruga otišla do covid ambulante gdje je uzet bris potreban za testiranje.

Kako je niko nije obavještavao ni o rezultatu testa, suprug je nakon tri dana otišao u Dom zdravlja i tako saznao da je A.H. pozitivna na koronavirus.

Rezultat testa djevojčice, na sreću, bio je negativan.

A.H. je zabrinuta za svoje i zdravlje porodice i za sada su simptomi takvi da boravi u kućnoj izolaciji.

Hranu porodici i njoj donosi blizak rođak tako što joj ostavi pred vratima. Psihološku podršku imaju tek od prijatelja i poznanika.

“Nikad me niko nije zvao iz Centra za socijalni rad i drugih institucija kako bi pružili pomoć. U vrijeme pandemije svima je teško a osobe sa invaliditetom su rizična kategorija i dodatno im je ograničeno kretanje. Jedinu pomoć sam dobila od članova Udruženja “Samostalan korak” koji su me podržavali i ohrabrivali da lakše prebrodim ovu situaciju”, kazala je za Megafon naša sagovornica, ogorčena na odnos zdravstvenog i socijalnog sistema prema osobama sa invaliditetom, oboljelim od Covid -19.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.