Nedjelja, 21 Aprila

Saopćenje SAD-a, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke: „Dodikova politika unazađuje BiH“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na zahtjev DW, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova prenosi zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju (tekst DW) se navodi da „njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionalnu zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države i njen teritorijalni integritet.

Secesionistička retorika, blokade, ultimatumi

Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima“.

Naglašava se da „secesionistička retorika, isto kao i blokade ili ultimatumi, zemlju bacaju unazad. Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napreduje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije, te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tome Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.“

Dalje se navodi da, „s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s Ustavom BiH imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju“.

„Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bh institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

Neophodne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odlažu na neodređeno vrijeme“, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

(Izvor: DW)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.