Petak, 14 Juna

SAMOREGULACIJA: Čitateljski komentari pod lupom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osvrt: Megafon.ba/ UG Megafon

Ohrabrujući je trend online medija u regionu koji počinju angažirati administratore čitateljskih komentara. Dva objavljena konkursa nisu revolucionaran zaokret, ali su dobar signal početka ozbiljnije samoregulacije medija i u tom segmentu.

Pametne ostavi, budale briši!

Adria Media Group iz Beograda raspisala je konkurs za administratora komentara u CMS rješenju portala. Istina, na osnovu traženih znanja i vještina, jasno je da će budući administrator imati i druga zaduženja, ažuriranje tekstova i promotivnih stranica na društvenim mrežama, ali je kontrola komentara navedena kao primarni zadatak.

Index.hr Grupa je krajem marta raspisala javni poziv za saradnika koji bi „od kuće“ administrirao komentare.

„Ako ste informatički pismeni, brzi i vrijedni, javite nam se za honorarni posao odobravanja korisničkih komentara na Indexu. Dakle, čitate što posjetitelji lupetaju ispod tekstova, pametne ostavljate, budale brišete“, dio je sadržaja poziva za saradnju koji šaljivo, kratko, ali vrlo precizno pojašnjava šta treba činiti s komentarima za koje se često pitamo šta je njihov smisao i kakva je veza sa tekstom.

Sloboda i mogućnost čitatelja da komentiraju tekstove donijela je sa sobom brojne zloupotrebe i vlasnika i urednika medija koji zbog utrke za klikovima, reklamama i grantovima žmire na uvredljive sadržaje jer proizvode polemiku, a time i veću posjećenost portala.

Komentatori bez odgovornosti i sankcija, riječima ruše temelje kulture komuniciranja, profesionalnih standarda, presumpcije nevinosti, ali i temeljna načela pristojnosti.

Međutim, koliko god da polemika izazvana komentarima omasovljava publiku, jednako se može dogoditi i da iz istih razloga dio publike u određenom trenutku prestane da prati taj medij.

Dvosjekli mač

Očigledno je da ipak postoje mediji koji su uočili razornu snagu naličja slobode čitatelja da komentiraju tekstove, te su odlučili ozbiljnije pratiti sadržaje komentara, nedolične brisati ili nedozvoljavati njihovo objavljivanje.

Naravno, zapošljavanje administratora komentara može priuštiti sebi jedino finansijski stabilan medij. Ali generalno loša finansijska situacija u bh. medijima ne može biti opravdanje za nebrigu o tom segmentu. Napredne verzije administracije internet portala nude opciju „komentara na čekanju“ dok se sadržaj ne pregleda.

Dakle, komentari koji u sebi sadrže govor mržnje, šivinizam ili klevetu, a za koje uredništvo ne mari, nisu tu zbog nedostatka novca ili vremena, već je uglavnom u pitanju izbor i orijentacija vlasnika i uredništva medija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.