Subota, 9 Decembra

SafeJournalists: Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare kampanja #Rasvijetli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembar, članice regionalne mreže novinarskih udruženja i organizacija Safejournalists pokrenule su kampanju #Rasvijetli.

Cilj kampanje je da se podigne svijest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim državama zapadnog Balkana i veoma je malo slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce.

U Bosni i Hercegovini je, kako navode iz Udruženja BH novinari, prošle godine nadležnim institucijama prijavljen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima – nijedan od tih slučajeva još nije dobio sudski epilog.

 – Želimo da 160 slučajeva napada i prijetnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i prijetnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu zapadnog Balkana – Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija. Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su riješeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda – navode iz SafeJournalists.

 Svi partneri u okviru SafeJournalists mreže priključili su se kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ) za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca. 

 IFJ poziva vlade širom svijeta, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN-a o sigurnosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca. 

Kako kažu iz IFJ-ja, uprkos mnogim protokolima, smjernicama i prijedlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa prijetnjama – a nekažnjivost i dalje pogoršava situaciju. 

Devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno, saopćeno je iz udruženja BH novinari.

(Izvor:  FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.