Utorak, 23 Jula

Sadiković: „Centar za autizam u Tuzli bit će izgrađen do decembra, krenulo nabolje od kad novac ne kontroliraju banditi“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Možda neko od te djece sutra bude političar, možda predsjednik države, to su izuzetno jaka i inteligentna djeca, samo treba prodrijeti u njihov um“, kaže predsjednik URDOSA

Autor: N. Šunj – Kušljugić

Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, krajem jula potpisali su ugovore sa firmama Tehnograd d.o.o. Tuzla i Džena d.o.o. Gradačac, ukupne vrijednosti 516.535 KM bez PDV-a a za nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla.

Time se privodi kraju dugogodišnji projekat u tuzlanskom naselju Bukinje, iznimno važan za djecu u TK sa poremećajem iz spektra autizma, ali i za djecu iz cijele Bosne i Hercegovine.

Otvaranje Centa je zbog kašnjenja izgradnje mnogo puta prolongirano ali je prema posljednjim najavama, zvanično otvaranje planirano 2. aprila 2021. godine.

Ugrožena rehabilitacija zbog pandemije koronavirusa

Prema procjenama Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom Tuzla (URDOSA), samo u TK je oko 800 djece kojima je Centar neophodno mjesto za rehabilitaciju. Međutim, navodno zbog nedostatka novca, imovinsko-pravnih problema, izgradnja kasni godinama. Za to vrijeme djeca su uglavnom prepuštena na brigu roditeljima.

Centar za autizam Tuzla (Foto: Faktor)

„Svaki dan idem na gradilište, pratim, rade ljudi i znamo za te nove ugovore. Rok za završetak radova je 150 dana i u decembru očekujemo da će Centar biti završen. Tako da će najavljeni datum otvaranja, 2. april 2021. godine, biti ispoštovan. Vlada je ranije obećala otvaranje krajem januara ali mi smo htjeli da se sve uradi kvalitetno, da to bude Centar sa svim potrebnim sadržajima, za rehabilitaciju i animaciju djece, sa mjestima za razne kreativne radionice i sve što je potrebno djeci“, kaže za Megafon.ba, Meho Sadiković, predsjednik URDOSA.

Oči roditelja koji 24 sata dnevno vode bitku da djeci pruže najbolji mogući odgoj uprte su u Vladu TK i donatore da se izgradnja završi što je moguće prije, te da institucija po najvišim standardima obrazovanja za ovu populaciju konačno otvori svoja vrata.  

„Mnogo puta su nas slagali“, kaže Sadiković, ali su se uspjeli izboriti da novac koji pristiže za projekat kontroliraju roditelji djece kojima je namijenjen.

„Krenulo je nabolje kad smo mi preuzeli kontrolu nad novcem, a ne banditi“ kaže Sadiković.

Iako, kako kaže, u pandemiju koronavirusa lično ne vjeruje, populacija koju zastupaju je itekako bila ugrožena zbog obustave redovne rehabilitacije u Odjelu za autizam pri Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

„U julu je ponovo krenula rehabilitacija, a tri mjeseca je bila obustavljena zbog pandemije, u koju lično ne vjerujem ali poštujem pravila, zakone i higijenske mjere. Ako obustavljaju rehabilitaciju za našu djecu onda treba obustaviti kompletan zdravstveni sistem, jer mi poštujemo mjere. To su veoma pedantna djeca, i neke mjere prevencije nama nisu novina, mi određene mjere poštujemo i mimo pandemije“, kaže Sadiković.

Sadiković i brojni roditelji iz TK koji su život podredili radu sa svojom djecom, s nestrpljenjem čekaju otvaranje specijalizirane institucije u tuzlanskom naselju Bukinje, koja bi trebalo da funkcionira po najvišim medicinskim i obrazovnim standardima.

 „Možda neko od te djece sutra bude političar, možda predsjednik države, to su izuzetno jaka i inteligentna djeca, samo treba prodrijeti u njihov um“, kaže Sadiković.

Megafon.ba     

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.