Utorak, 23 Jula

SAD uvele sankcije Dodiku i ATV-u zbog destabilizacije države i koruptivnog djelovanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodikove destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti potkopavaju 26 godina napretka od Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se u izvještaju objavljenom na službenoj stranici američkog Ministarstva finansija.Sankcije znače provjeru i blokadu imovine sankcioniranih, koja se eventualno nalazi na tlu SAD-a kao i blokada svih interesa, tokova, usluga ili dobara sa SAD-om od kojih bi eventualnu korist mogli imati sankcionirani.  

Autor. Megafon.ba

Američko Ministarstvo finansija, tačnije Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te, kako se navodi u izvještaju objavljenom na službenoj internet stranici Ministartva, subjekt pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banja Luka, zbog „koruptivnih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

Današnja akcija, nadalje se navodi u saopćenju, nadovezuje se na predanost Bidenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima.

Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije.

Saopćenje Ministarstva finansija SAD-a (Foto: Printscreen)

Njegova etnonacionalistička retorika koja stvara podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, čime se riskira šira regionalna nestabilnost.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje.”

DODIKOVO DESTABILIZACIJSKO I KORUPCIJSKO DJELOVANJE

Daytonskim mirovnim sporazumom (DPA), koji su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončan je etnički sukob u BiH i uspostavljen je današnji ustav BiH. Trezor je Dodika prethodno odredio 17. siječnja 2017. godine prema E.O. 13304, jer je aktivno ometao ili predstavljao značajan rizik od aktivnog ometanja DPA-a. Današnje akcije se nadovezuju na ovo naslijeđe ciljajući na njegovu tekuću destabilizirajuću aktivnost u odnosu na DPA, kao i na njegovu zloporabu službenog položaja radi upuštanja u raširenu korupciju, koja podriva državne institucije u BiH.

Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, i poduzeo je mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se, dakle, imenuje temeljem E.O. 14033 zbog toga što je odgovoran ili sudjelovao u, ili je izravno ili neizravno sudjelovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi DPA.

Dodik se također imenuje za odgovornost ili suučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan ili izravno ili neizravno sudjelovanje u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u.

DODIKOVA OSOBNA MEDIJSKA STANICA

Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke koja je usko povezana s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u zloćudni kamp utjecaja na društvene mreže putem ATV-a objavljuje sadržaj koji promiče njegove političke i osobne ciljeve.

ATV je, prema obrazloženju, na „crnoj listi“ zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika ili su navodno djelovali za ili u ime, izravno ili neizravno, Dodika.

IMPLIKACIJE SANKCIJA

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini sankcioniranih pojedinca i subjekta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako to nije ovlašteno općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeto, sve transakcije od strane SAD-a osobama ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koji uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjeni.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe, saopćeno je danas iz američkog Ministarstva finansija.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.