Utorak, 23 Jula

SAD, EU, OSCE: Upozorenje službenicima koji su prisustvovali sastanku s Dodikom u Istočnom Sarajevu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovini. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta“, poručeno službenicima

Autor: Megafon.ba

Ambasade Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uputile su pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali nedavnom sastanku u Istočnom Sarajevu, koji su organizirali Milorad Dodik (SNSD) član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Zoran Tegeltija (SNSD) predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a na kojem se razgovaralo o načinu blokiranja rada institucija BiH.

Na adrese državnih funkcionera u institucijama BiH koji su se odazvali pozivu na sastanak u Istočnom Sarajevu stiglo je pismo upozorenja iz ambasada EU, OSCE-a i SAD-a.

Pismo potpisuju ambasador Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathaleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen Germain. Oni su u pismu upozorili državne službenika i ostale funkcionere koji su prisustvovali sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a, da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost kao i nezavisnost institucija koje predstavljaju.

U pismu je posebno istaknuto kako je Evropska komisija u svom mišljenju podvukla da javna uprava u BiH treba postati profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija te da se u tom kontekstu državni službenici i ostali imenovani zvaničnici na nivou BiH moraju pridržavati najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju.

„Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovini. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta“, navodi se u pismu.

Ambasadori su podvukli da je neprihvatljivo za BiH i njen evropski put da državni službenici i ostali funkcioneri učestvuju na političkom skupu koju ugrožava njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Podsjetimo, sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su između ostalih predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić, generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević te pojedini sekretari ministarstava, stručni saradnici i stručni savjetnici u institucijama BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.