Utorak, 23 Jula

Sa 9,7 miliona KM od takse koju plaćamo uz gorivo za stvaranje naftnih rezervi bit će subvencionirana javna preduzeća u FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novac od još jedne u nizu taksi nametnutih građanima a koju plaćaju  uz račun za gorivo, odlukom Vlade FBiH iz februara ove godine preusmjeren je Federalnom ministarstvu energije za subvencioniranje javnih preduzeća u Federaciji, tako da praktično svaki kupac goriva svojim novcem subvencionira javna preduzeća

Autor: Maida Varga

Uz račun za gorivo, uključujući i tečni naftni gas, za svaki kupljeni litar na benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine platimo 0,01 KM takse koja je Zakonom o naftnim derivatima FBiH iz 2014. godine nametnuta za uspostavu rezervi nafte i naftnih derivata a za slučaj nepredviđenih situacija sa snabdijevanjem u FBiH.

Novalić nastavio gdje je Nikšić stao

Zbog tog Vladinog plana je tadašnji premijer Nermin Nikšić (SDP) u ljeto iste godine nakon usvajanja Zakona, održao sastanak sa predstavnicima udruženja naftnih prometnika, predstavnicima Ministarstva finansija, Porezne uprave FBiH, kako bi precizirali prikupljanje novca na jedinstveni račun a sve sa ciljem, kako je obrazloženo tada iz Vlade FBiH, da se osiguraju rezerve nafte u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti uzrokovanoj izvanrednim poremećajima u opskrbi.

Za prikupljanje sredstava zadužen je Operator rezervi naftnih derivata – Terminali Federacije d.o.o.Sarajevo.

Kako godinama Operator nije ostvario primarnu funkciju, Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH je formiralo komisiju koja je utvrdila iznos neutrošenih sredstava a izvještaj Komisije je Vlada FBiH prihvatila 16. januara 2020. godine. Prema izvještaju, u 2018. godini je Operator od taksi prikupio 9.657.030 KM ali kao ni prethodnih godina, naftne rezerve nisu formirane.

Istovremeno su samo za troškove zaposlenih i ostale troškove u 2018. godini u Operatoru potrošili 2.381.889 KM.

Zanimljivo je, međutim, da nije posebno aktueliziran dugogodišnji problem uspostave naftnih rezervi niti je bilo prijedloga da se taksa koju plaćaju građani ukine do rješenja problema već je Vlada FBiH donijela Odluku kojom se skoro 10 miliona KM od taksi preusmjerava u javna preduzeća!?

Građani servisiraju javni sektor

U Službenim novinama FBiH je 7. februara 2020. godine objavljena Odluka Vlade BiH o prijenosu prikupljenih sredstava od takse Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji “Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim preduzećima“.

Praktično, novcem od takse koja je zakonski nametnuta građanima, kupci goriva u Federaciji subvencioniraju javna preduzeća.

 

VEZANI TEKST: Potrošači uz račun za struju plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije čak i ako koriste struju proizvedenu iz uglja

Megafon.ba 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.