Utorak, 23 Jula

S njima “na ti”: Putem Javnarasprava.ba pitajte parlamentarce zašto primaju platu i kad ne rade

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Građanima Bosne i Hercegovine javno je dostupna web platforma Javnarasprava.ba, jedan od rijetkih digitalnih linkova između građana (glasača) i parlamentaraca. Osim što omogućava sudjelovanje građanima u javnoj raspravi o zakonskim rješenjima u parlamentarnoj proceduri, građani putem ove digitalne platforme imaju mogućnost direktno postavljati pitanja parlamentarcima.

Građanin i glasač

Ovu mogućnost prije četiri godine pokrenulo je UG „Zašto ne“ i javno je dostupna svim korisnicima interneta.

S obzirom na to da je rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine blokiran, da državni parlamentarci skoro godinu ne rade ali redovno primaju plate, paušale i ostale zakonske pogodnosti, web stranica Javnarasprava.ba je jedan od mogućih načina da građani, informatički pismeni i motivirani da od izabranih dužnosnika zatraže odgovornost za trošenje javnog (našeg) novca, pitaju: da li će, kada i zašto (ne)će usvojiti propise po kojima, ukoliko Parlament ne radi, ne bi trebalo biti ni plata parlamentarcima.  

Uzavrela je politička i uopće atmosfera u društvu, a građani pokreću brojne polemike na društvenim mrežama, između ostalog i o opravdanosti i etičnosti isplate primanja parlamentarcima ukoliko je rad Parlamenta BiH izvjesno vrijeme u političkoj blokadi.

Pitanja parlamentarcima uglavnom postavljaju novinari i to sporadično te do sada nije bilo konkretih rezultata (uglavnom medijskog) pritiska na zakonodavce.

Jedan od načina na koji bi se parlamentarcima ukazalo na nemar prema građanima i (nezarađenom) javnom novcu koji primaju jeste masovniji broj upita građana putem pomenute web platforme.  

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.