Nedjelja, 21 Aprila

Republički centar za istraživanje rata RS priprema „ekskluzivne dokumente“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Fotografije koje se koriste pri štampanju knjiga su nastale za vrijeme ratnih događanja i imaju određen stepen zaštite kako ne bi došle u posjed odnosno pregled neovlašćenih lica“

Autor: N. Š. K.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih iz Republike Srpske, iz kojeg su nedavno najavili da će knjiga „Bitka za Srebrenicu, rat za civilizaciju”, njihovog saradnika Dušana Pavlovića, autora poznatog po negiranju genocida, novoosnovanoj Komisiji za Srebrenicu služiti kao temelj istraživanja, po svemu sudeći priprema nove dokumente koji za sada imaju status ekskluzivnih i nedostupnih „neovlaštenim licima“.  

Bojazan od zloupotrebe

Bojazan od zloupotrebe dokumenata i fotografija od neovlaštenih pojedinaca, kako su pojasnili, bio je razlog što je sklapanju ugovora 3. maja 2019. godine, između Republičkog centra i JU Službeni glasnik RS, a koji predviđa štampanje knjiga u vrijednosti 32.958 KM, prethodio pregovarački sporazum o nabavci bez objave obavještenja.

U obrazloženju zašto posežu za članom 21, stav c Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine kažu:

„Navedeni postupak javnih nabavki uz primjenu navedenog člana Zakona o javnim nabavkama koji se odnosi na štampanje knjiga, odabran je iz razloga što se radi o zaštiti ekskluzivnih prava, a koji se ogledaju u tome: u području bivše BiH i šire može biti zloupotrijebljena od strane pojedinaca ukoliko bi se našla u njihovom posjedu i dokumentacija koja se koristi pri štampanju knjiga vezana je za ratna događanja u periodu 1991. -1995. godine, fotografije koje se koriste pri štampanju knjiga su nastale za vrijeme ratnih događanja i imaju određen stepen zaštite kako ne bi došle u posjed odnosno pregled neovlašćenih lica“.  

Pomenuti član Zakona na koji se pozivaju u Republičkom centru predviđa mogućnost pregovaračkog postupka bez objave obavještenja „kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“.

Ekskluzivni dokumenti i fotografije

Sudeći prema oprezu i posebnom tretmanu dokumentacije koju posjeduju i namjeravaju štampati, u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih vjerovatno posjeduju neke nove, do sada neviđene dokumente i fotografije, a jedini izdavač u kojeg imaju povjerenja i kojem je omogućen pristup materijalima je Službeni glasnik RS. Pitanje je samo koga podrazumijevaju pod „neovlaštena lica“ ako će knjiga nakon štampe biti dostupna javnosti, i zašto se javnost u ovom slučaju očigledno želi dovesti pred svršen čin.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.