Utorak, 23 Jula

Reporteri bez granica: 31 palestinski novinar nalazi se u izraelskim zatvorima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) navodi da je do 17. januara 2024. potvrđeno da su 83 novinara i medijska radnika ubijena, od toga je 76 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca. RSF piše da je više od 50 medijskih kancelarija u Pojasu Gaze također potpuno ili djelimično uništeno izraelskim napadima od početka rata.

Autor: Megafon.ba

Izrael je uhapsio 38 palestinskih novinara od početka rata s Hamasom 7. oktobra 2023. i u pritvoru se nalazi 31, od kojih je većina zatvorena bez ikakve optužbe, javili su Reporteri bez granica (RSF) prošle sedmice, osuđujući korištenje pritvora da bi se, kako su naglasili, ušutkali palestinski mediji. Pozvali su na zaštitu svih novinara i oslobađanje privedenih.

Podsjetili su da iako je novinar Diaa al-Kahlout pušten na slobodu 9. januara nakon više od mjesec dana pritvora, to, kako su naglasili iz RSF, neće zasjeniti razmjere izraelskog proizvoljnog zatvaranja palestinskih novinara. Istaknuto je da se najmanje 31 od onih koji su uhapšeni od 7. oktobra i dalje drže u izraelskim zatvorima, u većini slučajeva bez obavještenja o bilo kakvoj optužbi. Na Zapadnoj obali uhapšeno je 29, jedan u Gazi i jedan novinar u istočnom Jerusalemu.

„Ovaj talas hapšenja i pritvora bez presedana, dok traje rat u Pojasu Gaze, očigledno je izveden sa namjernim ciljem da se ušutkaju palestinski mediji. Svi privedeni novinari rade za palestinske medijske kuće kao što su J-Media, Maan News Agency, Sanad i Radio al-Karama ili su freelanceri“, naveli su iz RSF-a.

Većina hapšenja, kako javlja RSF, izvršena je na Zapadnoj obali, a prema podacima ove organizacije, od 7. oktobra na tom području su uhapšena 34 novinara, od kojih je samo pet do sada pušteno na slobodu. RSF u saopštenju između, ostalog, navodi da se većina novinara nalazi na nepoznatim lokacijama u Izraelu.

Neki od onih koji su pušteni, kao što je freelancerica Somaya Jawbara, koja je 17 dana nakon hapšenja puštena uz kauciju, moraju ostati kod kuće, zabranjeno im je korištenje interneta ili razgovor s medijima, a stavljeni su pod nadzor na neodređeno vrijeme.

RSF napominje da od početka rata Izrael koristi proceduru poznatu kao „administrativni pritvor” za pritvaranje novinara. Prema ovom postupku, kako je objašnjeno, osoba se privodi bez obavještenja o bilo kakvoj optužbi na temelju toga da je namjeravao da prekrši zakon. Oni mogu biti zatvoreni na period do šest mjeseci koji se može obnoviti samo po nalogu izraelskog sudije. RSF piše da je najmanje 19 novinara trenutno pod „administrativnim pritvorom“. Ostalih deset novinara su u pritvoru do suđenja po, kako je navedeno iz RSF-a, izmišljenim optužbama za podsticanje na nasilje.

„Najmanje 31 palestinski novinar trenutno se nalazi u izraelskim zatvorima, što se dovodi u vezi sa obavljanjem novinarstva. Ovo zastrašivanje, teror, beskrajni pokušaji da se palestinsko novinarstvo ušutka, bilo lancima, mecima ili bombama, moraju prestati. Pozivamo na hitno oslobađanje svih privedenih novinara i njihovu hitnu zaštitu“, izjavio je Jonathan Dagher, šef odjela za Bliski istok RSF-a.

Mučenje i ponižavajući postupci prema novinarima u zatvorima

Neki od privedenih novinara su podvrgnuti okrutnim, nečovječnim ili ponižavajućim postupcima. Ovo se vidjelo u slučaju Diaa al-Kahlouta, novinara Al-Araby Al-Jadeed stranice, koji je nedavno oslobođen. Njegova porodica ga je identifikovala na snimku koji je 7. decembra objavio izraelski vojnik na sjeveru Pojasa Gaze.

Al-Kahlout je viđen kako kleči na ulici usred grupe polugolih zarobljenika. Izraelska patrola ga je uhapsila nekoliko sati ranije u njegovoj kući u gradu Beit Lahia koji se nalazi u Pojasu Gaze. Kuća mu je spaljena. Njegova dva brata, koji su uhapšeni sa njim, su pušteni. Nakratko je bio zadržan u zatvoru Eshel u Izraelu i, prema izvorima RSF-a, bio je podvrgnut mučenju. Izraelske vlasti su više od mjesec dana šutile o njegovoj sudbini. U gotovo svim slučajevima pritvorenih novinara, porodicama se ne daju informacije o njihovom hapšenju i situaciji u kojoj se nalaze, piše RSF.

U Gazi, gdje su dva novinara trenutno pritvorena, mnogi novinari su bili podvrgnuti hapšenjima koja su trajala kraće od 48 sati, ali, kako se dodaje u saopštenju RSF-a, nisu bila ništa manje traumatična. Među zatvorenim je bio i Said Kilani, fotoreporter koji radi kao freelancer za agencije Associated Press, France-Presse i druge međunarodne medije.

On je bio jedan od rijetkih novinara koji je ostao u Beit Lahiji. Kilani je, piše RSF, 13. decembra pratio borbe koje su izraelske snage vodile i išle prema bolnici Kamal Adwan kada je uhapšen zajedno sa medicinskim timom.

„Pošto sam znao da su novinari na meti izraelske vojske, uplašio sam se i prvo sam sakrio kacigu i prsluk za novinare“, rekao je.

Kilani je držan 14 sati u vojnoj bazi na sjeveru Pojasa Gaze. „Bili smo vrijeđani i ponižavani i prisiljeni da se skinemo ”, rekao je, dodajući da se odmah predstavio kao novinar. Nakon što je pušten, pronašao je suprugu i djecu, koji su također bili uhapšeni, a potom pušteni. Dok su bili zarobljeni, zapaljena im je kuća, kao i novinarska oprema koju je Kilani sakrio u bolnici.

„Izraelski vojnici su nam sve uzeli“, rekao je za RSF. „Beskućnici smo, na hladnoći, nemamo kuda da odemo”, dodao je.

Pet dana nakon hapšenja, dodaje RSF, Kilani je bio sa svojim 16-godišnjim sinom kada je dječaka pred njegovim očima ubio izraelski snajperista.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) navodi da je do 17. januara 2024. potvrđeno da su 83 novinara i medijska radnika ubijena, od toga je 76 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

RSF piše da je više od 50 medijskih kancelarija u Pojasu Gaze također potpuno ili djelimično uništeno izraelskim napadima od početka rata.

(Izvor: RSF/media.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.