Srijeda, 29 Maja

Rekord o kojem se ne priča: 81 posto rashoda Budžeta institucija BiH ide za plate zaposlenih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Udio Budžeta Bosne i Hercegovine za troškove plata i naknada zaposlenih u institucijama još prije nekoliko godina je prešao 60 posto. Brojni su stručnjaci unutar institucija ali i neovisni eksperti upozoravali na neodrživost ovakvog trenda, protivnog svakoj ekonomskoj logici.

Najnoviji, zvanični podaci državnih revizora kažu da je taj postotak u stalnom rastu.

U prošloj godini je udio za plate i naknade zaposlenih u ukupnim tekućim troškovima iz Budžeta porastao na 81 posto. Izuzmemo li servisiranje vanjskog duga, dakle, ostatak novca se najvećim dijelom troši za plate.

Za godinu zaposlena još 351 osoba

Očigledno je da ovakav trend nikoga posebno ne zabrinjava, pogotovo u izbornim godinama a upravo su revizori kao jedan od ključnih uzroka za enormno povećanje pomenutih izdataka, u Izvještaju (link) o finansijskoj reviziji o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2019. godinu, naveli da je „posljedica prijema novozaposlenih, unapređenja zaposlenih, povećanja plaća u pravosudnim institucijama i drugo“.

U Izvještaju za 2019. godinu, navodi se da „bruto plaće i naknade troškova zaposlenih učestvuju sa 81% (bruto plaće 67% i naknade troškova zaposlenih 14%) u ukupnim tekućim izdacima 2019. godine i prema visini čine dvije najveće grupe izdataka budžeta. Na 31.12.2019. godine bruto plaće su iskazane u iznosu od 550,63 miliona KM ili 96% u odnosu na raspoloživa sredstva. Naknade troškova zaposlenih su iskazane u iznosu od 112,71 miliona KM ili 94% u odnosu na raspoloživa sredstva. Izdaci za bruto plaće i naknade troškova zaposlenih tekuće godine su veći za 14,09 miliona KM (bruto plaće 10,47 miliona KM i naknade troškova zaposlenih 3,62 miliona KM) u odnosu na ove rashode iskazane u 2018. godini“.

Prosječan broj zaposlenih u 2019. godini bio je 22.228, a izvještaji pokazuju da je broj zaposlenih (2018. 21.877) samo za godinu povećan za 351 osobu.

Da postoji stalni trend povećanja izdataka prema zaposlenima svjedoči i Izvještaj iz 2018. godine, prema kojem je za plate i naknade potrošeno 540.161.310 KM, što je iznosilo 56 posto Budžeta, a prema upozorenju revizora taj je iznos, u odnosu na 2017. godinu, povećan za 10,15 miliona KM.

I tada su naveli da je rast izdataka posljedica povećanja koeficijenata policijskim službenicima, povećanja plata u pravosudnim institucijama te unapređenja zaposlenih putem internih oglasa.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.