Petak, 14 Juna

Refleksije godišnjeg Pravosudnog foruma u BiH: Sudovi spremni na veću otvorenost za javnost

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sudovi i tužilaštva nisu imali ujednačene komunikacijske prakse, dok je medijsko izvještavanje često bilo fragmentirano i bez šireg istraživanja pojedinih tema, navedeno u istraživanju Mediacentra Sarajevo o transparentnosti rada pravosudnih institucija i medijskom izvještavanju o pravosudnim temama tokom pandemije u BiH.

Autor: N.Š.K.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine trebalo bi donijeti sveobuhvatnu i jedinstvenu komunikacijsku strategiju koja će ujednačiti pristup informacijama o radu sudova u Bosni i Hercegovini (BiH) kako bi javnost bolje razumjela ulogu i način rada sudova. Ovo je zaključeno na četvrtoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH održanoj danas u Sarajevu o temi: Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema – Evropski standardi i praksa u BiH.

Pandemijska kriza i traganje za novim komunikacijskim strategijama

Konferencija je okupila predstavnike Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Vrhovnih sudova iz Federacije BiH i Republike Srpske, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, VSTV, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i medija.

Konferenciju su organizovali Ustavni sud BiH i AIRE centar Program za Zapadni Balkan, u saradnji sa VSTV-om i uz podršku Britanske ambasade u Sarajevu.

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, je rekao da Ustavni sud i AIRE centar tradicionalno organizuju godišnji Pravosudni forum, na kojem učestvuju predsjednici najviših sudova iz BiH kao i eminentni strani stručnjaci.

„ Današnji Forum, otvorio je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, Robert Spano, a uvod u temu “transparentnost” dao je svojim izlaganjem lord Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga se uz njihova izlaganja, predsjednika najviših sudova u BiH, urednika medija u BiH, očekuje značajan doprinos budućem boljem odnosu između sudstva i medija, a sve u cilju potpune transparentnosti u radu sudova i upoznavanja opšte javnosti“, izjavio je predsjednik Knežević.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, naglasio je da strateški dokumenti VSTV-a BiH nedvosmisleno govore o opredjeljenosti institucije da se transparentnosti rada posveti dužna pažnja kao i ostalim segmentima rada.

„Svjesni smo da otvorenost pravosudnih institucija i dostupnost podataka pozitivno utiče na razumijevanje načina funkcionisanja sudova i tužilaštava, samim tim i na percepciju javnosti da su pravo i pravda dostupni svima pod jednakim uslovima“, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju u komunikaciji s medijima predstavnici sudova su naveli da novinari ne poznaju procedure i nadležnosti tužilaštava i sudova.

O komunikacijskim praksama i važnosti jačanja povjerenja u pravosudni sistem govorili su i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i lord Robert Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Matt Field, britanski ambasador u BiH, rekao je da je transparentnost institucija ključna za izgradnju demokratskog društva i da pravosudne institucije, kao garant vladavine prava, trebaju biti predvodnici transparentnosti.

„Pandemija Covid-19 je otežala rad pravosuđa širom svijeta uključujući i BiH. U isto vrijeme, pandemija nam je pokazala i koliko je važna uloga novinara i medija kao korektivnog faktora u društvu. Izazove koje otvara ova tema nije moguće riješiti odjednom, ali je važno da se na tome radi. Zbog toga nam je posebno drago što je ovo pitanje pokrenuto u okviru najviših pravosudnih institucija u BiH“, rekao je ambasador Field.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je navela da je Pravosudni forum dio širih aktivnosti koje AIRE centar provodi u BiH u saradnji sa najvišim sudovima, a koje su usmjerene na jačanje implementacije Evropske konvencije za ljudska prava i njenih standarda u BiH.

„Pitanje pristupa javnosti postalo je naručito aktuelno tokom prethodne godine u kojoj su se sudovi širom Evrope suočili sa brojnim restrikcijama. Ova kriza je potaknula institucije da tragaju za novim komunikacijskim modelima koji će obezbediti da njihov rad bude vidljiv i u vanrednim okolnostima. Potpune i pravovremene informacije o radu sudova obezbedit će da građani bolje razumeju njihovu ulogu i značaj, i time doprineti jačanju poverenja javnosti u sudstvo“, kazala je direktorica Braithwaite.

Predstavnici medija su naglasili kako je novinarima otežan pristup informacijama u sudovima te da institucije nemaju ujednačen način komuniciranja.

Sudovi i tužilaštva nemaju ujednačene komunikacijske prakse

Učesnicima je predstavljeno i istraživanje Mediacentra Sarajevo o transparentnosti rada pravosudnih institucija i medijskom izvještavanju o pravosudnim temama tokom pandemije u BiH. U izvještaju se navodi da sudovi i tužilaštva nisu imali ujednačene komunikacijske prakse, dok je medijsko izvještavanje često bilo fragmentirano i bez šireg istraživanja pojedinih tema.

Pravosudni forum za BiH okuplja predstavnike najviših sudova i cilj je promocija provedbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podsticanje saradnje između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te da se pruži pomoć u procesu integracije BiH u Evropsku uniju.

(Izvor: Saopćenje/ AIRE Centar Program za Zapadni Balkan)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.