Utorak, 23 Jula

Reagiranje: „Nitko nikome nije davao podatke o imaocima vatrenog oružja“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Na tekst „Anto Divković: “Dolazio je i nama „satelit“ iz Hercegovine ali nismo dali da napravi belaj“, objavljen na Megafon.ba 11. oktobra 2021. godine, reagirao je gdin Niko Jurić.

Demantij, bez redakcijskih intervencija objavljujemo u cijelosti:

„Kad čovjek priča neistinu, ne znam zbog čega mu to treba i u čijem interesu

Poštovani gospodine Divkoviću, ako nešto iznosite u javnost bilo bi korektno da to bude čestito i istinito, jer samo istina pobjeđuje.

Rezervne stanice milicije i njihovi zapovjednici formirani su u prostorijama stanice javne bezbjednosti Tuzla. Koliko mi je poznato nitko nikome nije davao podatke o imaocima vatrenog oružja, nego su svi imaoci vatrenog oružja pozivani da se jave kao dragovoljci u redove milicije. Kao tvoj zemljak, iz Lipnice, ja Niko Jurić, komandir SM Tuzla1, imao sam obvezu da sa mojim kolegama Matom Divković, komandirom saobraćajne stanice milicije Tuzla, također iz Lipnice, Milenkom Miličevićem, komandirom SM Tuzla 2 i Ivicom Divković, naravno pod pokroviteljstvom Meše Bajrića, oformiti zapovjedni kadar rezervnih stanica milicije.

Za komandira/ zapovjednika u Srednju Lipnicu postavljen je Vlado Lamešić, koji je također iz Lipnice i veliki broj mojih i tvojih zemljaka, Lipničana, koji su imali lovačko oružje i pištolje, odazvao se u redove milicije, koja je ne znam iz kojih razloga rasformirana, a ljudstvo je pripojeno stanici milicije Šićki brod.

Ne bih ovom prilikom nikoga izostavio, ali znam da su naši Lipničani, u sastavu MUP-a, među kojima Mika Lukanović, Mirko Lamešić i mnogi drugi kojih se ne mogu sada sjetiti,15 dana po izbijanju rata išli na položaje, osobno sam ih ispratio iz dvorišta SJB Tuzla.

Nemojte iskrivljivati povijest i obmanjivati narod, kao aktivan sudionik ovih zbivanja tebe nisam nigdje vidio.

Neistinito je govoriti da je netko sa strane dolazio u Lipnicu, odnosno Deliće, u školu, da bi po tvom mišljenju i iskazu napravio nekakav problem. Kao načelnik sigurnosti 115 brigade Zrinski, znam da je u školi, u Delićima, bilo 20 – tak mladića iz Delića i Jurića koji su obukli uniforme HVO i koji su stavili na raspolaganje u cilju obrane države. Bili su tu 5, 6 momaka iz Jurića, Koje, Antić, Kreda, Žarko, (svi Jurići) Vito Marjanović, Ivo Ilić, Mirko Mandić, Antić(nadimak Lepi), ne mogu se sjetiti drugih, sve sami Lipničani. Poradi organizacije 115 brigade Zrinski isti su preraspoređeni u druge vojne formacije, a nikako zbog odbijanju odlaska na položaje, a dokaz za to je da su moji Lipničani, 25.12.1992. pod oznakama 115 brigade Zrinski, držali položaje na Brčanskom ratištu kada je svaka sekunda bila pitanje gubljenja glave i ponosno su čuvali svoje položaje na ratištu. Imali smo mi Lipničani i neke ljude koji su na vrijeme shvatili što će se događati, pa su se na vrijeme stavili i aktivno uključili u organizaciju obrane države. Iznosite neistinu o dolasku ljudi sa strane. Eto i moja malenkost je tu negdje bila, interesantno da tebe nigdje nisam primijetio.

O drugi detaljima tvog iskaza ne bih komentirao jer je to tvoja osobnost“, kaže se u demantiju.

NIKO JURIĆ, komandir stanice Milicije Tuzla 1,

Komandir II.manevarske jedinice milicije SJB Tuzla

Načelnik sigurnosti 115 brigade Zrinski, HVO Tuzla.

Megafon.ba

Dijeli.

4 komentara

 1. Poštovani Niko,
  Kad čovjek reaguje na neku izjavu, dio nekog članka ili govora, onda je red da navede taj dio, tu izjavu. Nije smisao reagovanja da se svađa preko medija, još manje da napada nekog (u glavu). Vi niste naveli taj dio koji vas je očito naljutio. Nego ste se “sručili” na čovjeka koji slavi zajedništvo, suživot i koji želi da rat i ratne strahote ostavi iza nas. Niste dobro postupili.

  • Pročitajte cijeli tekst o kojem govori Divković i onaj ovaj. Vi ovdje navodite da netko drugi želi rat i ratne strahote. Nitko od nas normalnih ne želi rat, ali lagati o nekim zbivanjima ne treba nikome, pogotovo nekoga etiketirati iz “Hercegovine”, a zna se na što i na koga se misli. Srdačan pozdrav 🙂

   • Opet vi sebi dajete za pravo da znate šta ko misli. Zaista nije u redu. Ja vas upozorim da niste naveli koja izjava je netačna, vi ponovo upućejete na čitav tekst. 80% teksta govori pozitivno u životu u Lipnici. Jeste li vi protiv tih 80% teksta? Zašto navodite detalje iz ratnog dnevnika, kad reagujete na jednu rečenicu koja vam se ne sviđa? Šta želite postići “zatrpavajući” informacije koje gospodin Anto iznosi u svom tekstu, tim nepotrebnim detaljima? Da li je vama (ratna) savjest čista? Da li se vi ovom prilikom “češete tamo gdje vas svrbi”, ili se unaprijed ulizujete nekom (bio on persona ili stanka) a koga je gospodin Anto naveo kao faktor smutnje? Nije problem voditi raspravu “ad hominem”. Kumst je voditi argumentovanu raspravu u civilizacijskom okviru koja vodi nekom rješenjeu, a ne zaljepljivati, ponižavati i patronizirati.
    NAPOMENA:
    Ni na jedno gore postavljeno pitanje ni mene ni bilo koga drugog (ubjeđen sam) vaš odgovor ne interesuje. Ona su samo primjer kako se ne treba ponašati u raspravi.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.