Četvrtak, 30 Maja

Ramić: Imamo saznanja o zločinu silovanja žena u Ukrajini u krajevima koje je okupirala ruska vojska  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je ruske vojnike za silovanje ukrajinskih žena u okupiranim gradovima. Mi smo takođe dobili saznanja o zločinu silovanja od nekoliko organizacija sa kojima sarađujemo“, kazao je Ramić.

Piše: Mediha Tabaković

Tokom ruske okupacije Ukrajine dešavaju se i silovanja ukrajinskih žena u gradovima koje je Rusija okupirala, informacije su koje Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ima, kako tvrde, posredstvom saradnje sa međunarodnim organizacijama a i nakon optužbi koje je iznio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kazao je ovo za Megafon.ba, Emir Ramić direktor Instituta.

SPRIJEČITI ZLOČIN KAKAV JE POČINJEN NAD ŽENAMA U BIH

Silovanje kao nasilin oblik uznemiravanja i zločina nad žrtvama često je pod velom šutnje, jer žrtve ne govore o ovom zločinu iz straha i trauma koje proživljavaju.

Ukrajinske žene trenutno proživljavaju ono što su bosanskohercegovačke, majke, sestre, djevojke proživaljavale za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovakav vid zločina, ali i svaki drugi zločin potrebno je spriječiti te osuditi počinioce.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) navode da se u Ukrajini trenutno dešavaju ovakvi zločini te da su svojim reakcijama uspjeli podstaknuti nekoliko svjetskih medija da prenesu izvještaje o silovanju.

“Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je ruske vojnike za silovanje ukrajinskih žena u okupiranim gradovima. Mi smo takođe dobili saznanja o zločinu silovanja od nekoliko organizacija sa kojima sarađujemo. Takođe, nekoliko svjetskih medija je prenijelo izvještaje o organizovanom zločinu silovanja u okupiranim gradovima Ukrajine. To je bilo sasvim dovoljno za našu reakciju” istakao je Ramić.

Kako Ramić navodi, u nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata, silovanje je bilo kvalificirano samo kao ratni zločin. Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin.

“Mi smo već informisali svjetsku javnost o našim saznanjima putem medija. Članovi našeg Internacionalnog ekspertnog tima, zajedno sa Udruženjem Žena žrtva rata će djelovati prema određenim bitnim svjetskim centrima u smislu alarmiranja da se aktiviraju svi potrebni resursi, da se hitno zaustavi ratni zločin silovanja koji je i ratni zločin, ali i zločin protiv čovječnosti. Institut za istraživanje genocida Kanada će alarmirati i svjetske pravne institucije čija dužnost je da procesuiraju, kako idejne tvorce tako i izvršioce zločina silovanja”, kazao je Ramić.

Silovanja, prije svega Bošnjakinja u Bosni i Hercegovini, predstavljala su zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile i zato što su imala karakteristike porobljavanja.

Tako su seksualni zločini prvi put u historiji međunarodnog prava tretirani kao najozbiljniji zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata. Istovremeno, Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je pravno razjasnio što znači seksualno porobljavanje.

Ramić navodi istaknute elemente porobljavanja od kojih je činjenica da su Bošnjakinje bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi, uključujući kuhanje i čišćenje, da su srpski vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugima za silovanje te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima.

Također, kazao je da već više od dvije decenije od okončanja rata u Bosni i Hercegovini, pravdu još čeka više od 20.000 žrtava seksualnog nasilja.

UZNEMIRUJUĆI IZVJEŠTAJI

“Trideset godina nakon agresije i genocida u Bosni i Hercegovini međunarodna zajednica mora snažno pokazati da je izvukla poruku i pouku iz Bosne i Hercegovine. Uznemirujući su izvještaji o organizovanom silovanju u okupiranim gradovima Ukrajine i to se mora energičnim mjerama zaustaviti. Sada za to postoji i zakonska norma međunarodnog prava. Silovanje u Ukrajini kao teško kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava mora biti predmet procesuiranja međunarodnih sudova. Počinitelji moraju biti uhapšeni. Nema oprosta za počinitelje silovanja”, naveo je Ramić.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.