Utorak, 23 Jula

PRVI MAJ: Bolji smo od Nijemaca, njima jedan a nama dva neradna dana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedino u čemu su radnici u Bosni i Hercegovini u prednosti u odnosu na razvijene evropske zemlje je što se za Međunarodni praznik rada 1. maj ne radi dva dana. Još ako prvi maj „pada“ u dane vikenda, neradni dani se prenose na prve naredne radne dane u sedmici.  

Regulirano je to preuzetim zakonom usvojenim 1992. godine, ali  koji se u skladu sa Ustavom Federacije BiH primjenjuje kao aktuelni federalni zakon.  

Za razliku od naše zemlje, u jednoj od najrazvijenijih evropskih zemalja Njemačkoj, zakonom je za Prvi maj propisan samo jedan neradni dan.  

Toliko će odmarati i naši Bosanci u Norveškoj, zemlji koja je prema podacima UN-a rangirana kao država sa najvišim prosječnim zaradama i inače sa najboljim životnim standardom stanovništva u Evropi.

Ni u Švicarskoj nema govora o dva neradna dana, čak je i jedan neradni dan upitan zavisno od kantona u kojem živite.  U Kantonu St.Gallen nije zvaničan praznik i prvi maj je radni dan. U nekim se kantonima radi skraćeno radno vrijeme, dok se tek u rijetkima uopće ne radi.

U Holandiji Praznik rada uopće nije zakonski neradni dan. Jedino što postoji praksa, kako nam je ispričao Bosanac sa dugogodišnjom adresom u Hagu, pošto je u toku školski raspust, da većina roditelja u to vrijeme uzima slobodne dane kako bi što više vremenena provodili s djecom.

Radi se i diljem Amerike. U Iowi, kako kaže bivša Bosanka prvi maj je radni dan kao i svaki drugi.  

U Velikoj Britaniji prvi maj nije zakonski praznik, radni je dan i obilježava se simbolično kao dan prava radnika, ali uglavnom među sindikatima i ljevičarima. Kako nam je opisao jedan Bosanac koji već duže od dvije decenije živi u Engleskoj prvi maj je radni i „slabo da će teferiča biti“.

Bosanci i Hercegovci već su navikli na dvodnevno praznovanje, međutim i zakonski propis pogoduje tek uposlenicima u javnim institucijama, javnim preduzećima, prosvjeti i javnim uslužnim djelatnostima.

U privatnom sektoru se propis neskriveno krši.

Dok radnici, posebno u trgovini i ugostiteljstvu za prvi i drugi maj budu radili, Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, između ostalog, anketirat će građane na ulicama kako bi saznali u kakvim uvjetima rade i koliko se poštuju njihova zakonska radna prava?!

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.