Ponedjeljak, 22 Aprila

Prema predloženom zakonu bi od jula dječiji doplatak trebalo da iznosi 103 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kazao je da će usvajanjem Prijedloga zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koji bi se uskoro trebao naći u Parlamentu Federacije BiH, zahvaljujući amandmanima koje je Vlada utvrdila na posljednjoj sjednici, djeca iz socijalno ugroženih porodica primat će dječiji doplatak 103,17 KM mjesečno do navršene 18. godine života.

Pravo na ovaj novčani dodatak, prema prvim procjenama, imat će oko 80.000 djece iz Federacije.

RAZLIČITI ARŠINI U KANTONIMA

– To u praksi znači da za ostvarenje ovog prava mjesečna primanja po članu porodice neće moći iznositi više od 40 posto najniže plate, što je trenutno 217,20 KM. Naprimjer, da bi se ostvarilo pravo na dječiji dodatak, prihod tročlanog domaćinstava ne može biti veći od 651,6 KM, četveročlanog od 868,8 ili petočlanog od 1.086 KM – kazao je ministar Drljača.

Ovim zakonom ispravit će se dugogodišnja nepravda prema djeci budući da je dječiji doplatak bio regulisan kantonalnim propisima i na taj način nije bio jednak tretmaan djece na različitim prebivalištima. Trenutno dječiji doplatak iznoso oko 33 KM mjesečno, a također postoje i kantoni koji ne poznaju navedeno pravo.

Primjena novog zakona očkuje se od 1. jula ove godine.

– U ovogodišnjem budžetu Federacije BiH, koji također uskoro treba proći parlamentarnu proceduru, planirano je 50 miliona KM za isplate dječijih dodataka u 2022. godini – istakao je Drljača.

Navedeni zakon također propisuje i porodiljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji BiH koji neće moći biti manji od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda. Pravo na navedenu nakadu ostvarit će porodilje koje nisu u radnom odnosu, a nalaze se na evidenciji službe za zapošljavanje ili su na redovnom školovanju.

(Izvor: Press Vlade FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.