Utorak, 23 Jula

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Rade od kuće ali kupili novo službeno auto od 70.000 KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što su mediji problematizirali kupovinu novog auta u vrijeme pandemije, predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović se navodno odrekao novog auta, međutim, nabavka nikada nije obustavljena. Crni Audi A4, snage 120 kW je kupljen.  

Autor: Megafon.ba

Parlamentarci u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući današnju sjednicu (28. april), ukupno su od početka pandemije održali osam redovnih sjednica. Prosječno nisu radili svoj posao ni jednom mjesečno, pa i to samo kada je bilo nužno.

Istovremeno su mjesečno naplaćivali od 3.000 KM do 5.000 KM, kada se uračunaju naknade za odvojeni život, troškovi smještaja, dnevnice, topli obrok, troškovi benzina…

Primanja parlamentaraca tokom pandemije netaknuta

Bilo je povremeno i vanrednih sjednica ali su uglavnom održane online.

I kada su usvajali „antikorona zakon“ i imali podatke o teškoj ekonomskoj situaciji zbog koje je propis potreban, nisu inicirali odricanje od bilo koje svoje finansijske privilegije. Ni zbog solidariziranja s građanima niti zbog manje rada tokom pandemije.

Kada je usvajan plan javnih nabavki za 2021. godinu, neko je procijenio da je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potrebno novo službeno auto i ono je, bez obzira na okolnosti, kupljeno 19. aprila 2021. godine.

Riječ je o limuzini, crnom Audiju sa turbo dizel motorom snage od 120 kW i sa zapreminom motora 1960 kubika.

Kako je ranije komentirao upite medija kada je godišnji plan nabavki koji uključuje i novo auto usvojen, predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović je nabavku pravdao time da trenutno vozi službeno auto koje sljeduje njegovog kolegu. Potom je, opet nakon što su mediji problematizirali ovu nabavku i trenutak u kojem se događa, izjavio da se odriče auta.

Međutim, nabavka nikada nije obustavljena i novo službeno auto je kupljeno. Ugovor sa Inter Auto d.o.o. Tuzla potpisan je 19. aprila a automobil je plaćen 70.000 KM (69.998 KM ili 59.828 KM bez PDV-a).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.