Utorak, 23 Jula

Predizborni šamar MMF-a: Upitna isplata tranše kredita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako su entitetske vlasti „zaboravile“ da su mogućnosti kredititnih aranžmana sa MMF-om uslovljene uštedama i na javnoj potrošnji, u MMF-u očigledno nisu zaboravni. Premijere Cvijanovićku i Novalića očigledno treba podsjećati da se stabilnost entitetskih budžeta održava upravo zahvaljujući kreditima i da su najavljeni izdaci, a bez stvaranja nove vrijednosti, najblaže rečeno, neozbiljni.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio je zaključenje pregleda kreditnog programa za Bosnu i Hercegovinu kojim je trebalo da bude omogućena isplata tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka. Ovakav potez MMF-a uslijedio je nakon najava entitetskih vlada u BiH: Vlade Republike Srpske da će povećati plate u javnom i privatnom sektoru i Vlade Federacije BiH da donošenjem novog Zakona o pravima demobiliziranih boraca omogući ovoj populaciji i dodatna novčana prava.

Finansijski neutemeljeni planovi

Vlada Republike Srpske utvrdila je nekoliko prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, zakona o platama zaposlenih u organima uprave, zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS. Ove bi izmjene i dopune rezultirale povećanjem plata u javnom i privatnom sektoru u Republici Srpskoj.

Predviđeno je povećanje plata od 0,75 posto za one veće plate do 12,5 posto na minimalne plate. Neoporezivi dio plate trebao bi biti povećan sa 200 na 500 KM.

Penzioneri bi dobili 2,5 posto veću penziju.

Borci koji imaju više od 65 godina i nemaju nikakva druga primanja imali bi mjesečnu naknadu u visini najniže penzije u RS-u.

Procijenjena sredstva potrebna za implementaciju ovih zakona su od 60 do 80 miliona KM.

U FBiH Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, kojim je između ostalog predviđen borački dodatak od 40 do 70 posto minimalne penzije, zavisno od vremena provedenog u ratu i pomnoženo sa koeficijentom koji bi naknadno bio utvđen.

Predviđeno je i pravo na obaveznu zdravstvenu zaštitu, povoljniji uslovi za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, te pomoć porodici u slučaju smrti.

Sredstva potrebna za implementaciju ovog Zakona iznose oko 14 miliona KM godišnje.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.