Četvrtak, 13 Juna

PREDIZBORNI RETROVIZOR: Još jedna sedmica prođe pa ti vidi jesi li „u pameti“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predizborna kampanja je na vrhuncu, a novost ove godine je što su (godinama isti) kandidati u konstrukcijama obećanja, mišljenja i kritika, prevazišli čak i sebe. „Od oktobra“ će popraviti sve što u BiH ne valja već četvrt stoljeća. Pa su prigodno, predizborno, osvježili memoriju i apeliraju da se hitno revidira poslijeratna kriminalna privatizacija, iskorijeni korupcija, zapošljavaju mladi, ukinu dvije škole pod jednim krovom, izgrade putevi, humanizira socijalna politika, a svi skupa nas nakon oktobra vode u Evropu. Sve je to „stalo“ samo u sedmici iza nas.

Osnivanje ministarstva za Krajinu i druge akrobacije

Denis Bećirović, SDP – ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dugogodišnji sudionik vlasti u BiH  saopćenjem apelira zbog diskriminacije koja u BiH egzistira još od rata naovamo, u „dvije škole pod jednim krovom“.

–  Pozivam nadležna ministarstva i vlade da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se dokinuo aparthedni sistem kakav više ne postoji ni u Africi, a kamoli u Evropi. Ukoliko se ne pristupi hitnoj implementaciji presuda, lično ću u svojstvu člana Predsjedništva BiH podnijeti krivične prijave zbog neprovođenja sudskih presuda protiv odgovornih na svim razinama, a od Visokog predstavnika ću tražiti da krivce hitno sankcioniše, od direktora škola pa do načelnika i ministara – najavljuje Bećirović.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB – a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u svojim govorima u Cazinu, Bužimu i Bosanskoj Krupi najavio je i osnivanje posebnog ministarstva.

 – Uvest ćemo ministarstvo bez portfelja koje će se baviti samo Krajinom i razvojem Krajine. Ja vam dajem riječ, neće vaš i naš Meho biti direktor fabrike namjenske industrije u Hadžićima nego u Krajini jer ćemo ovdje otvoriti takvu fabriku – rekao je Radončić

Hrvatska braća Bošnjaci i Srbi

Dragan Čović, predsjednik HDZ – a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, na skupu u Fojnici, upriličenom povodom 28 godina od osnivanja stranke, pozvao je Hrvate na zajedništvo.

–  Na nama je odgovornost da pošaljemo poruku zajedništva i braći Bošnjacima i Srbima diljem BiH. Želimo zajedno graditi Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako u svakom djeliću ove zemlje zaštititi hrvatski narod, kao jednakopravan i konstitutivan. Želimo našoj zemlji omogućiti unutarnji razvoj i graditi pravnu državu u kojoj će kriminal biti sankcioniran do kraja, a koja će ići europskim putevima, jer alternative nema – kazao je Čović.

Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je tokom posjete povratnika u Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku, organizirane u sklopu predizborne kampanje, kazao kako je samo došao razgovarati s njima i pitati ih šta im treba.

–  U Podrinje nisam došao po glasove. Ovo nije moja izborna jedinica i nisu mi važni glasovi, nego ljudi. Naročito su mi važni ljudi koji žive na krajevima naše domovine i zato ih posjećujem tokom cijele kampanje, razgovaram s njima i od njih u direktnom razgovoru želim čuti šta očekuju od mene i politike koju predstavljam – rekao je Džaferović.

Dodik bi tužio visoke predstavnike

Predsjednik SNSD – a Milorad Dodik, kandidat iz Republike Srpske za srpskog člana Predsjedništva BiH, u intervjuu novinskoj agenciji Srna najavio da će odmah po ulasku u Predsjedništvo tražiti da se donese odluka o podnošenju tužbi pred međunarodnim i domaćim sudovima protiv visokih predstavnika .

–  Ne treba vjerovati onima koji na međunarodnom planu kažu da poštuju Dejtonski sporazum, jer da poštuju ne bi ga urušili do te mjere da je danas na sceni pravno politička situacija koja se potpuno razlikuje od onoga što je napisano u Ustavu, a što će biti problem BiH u budućnosti – istakao je Dodik.

– Ja nisam mogao pobijeći od ove kandidature – kazao je Željko Komšić, predsjednik DF – a i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH tokom posjete Goraždu. Pojasnio je da je kandidatura splet i zahtjev okolnosti i trenutka i pojave svega na što upozoravaju od odnivanja DF – a 2015-te godine.

– Ne smijem se izmaći i govoriti kao što neki govore, ne bih da se svađam, ja sam cvijeće, ja bih ovo, ja bih ono, ali eto samo nemojte da se svađamo sa njima. Međutim, postoje trenuci u životu kad moraš ući u tu svađu i tu borbu – rekao je Komšić.

Ljepotice u šorcevima, Memina predskazanja, leteći kandidati

Neformalnu titulu „hit na društvenim mrežama“ protekle su sedmice zasigurno ponijeli SBB – ovac Sulejman Memo Haljevac, SNSD – ov kandidat Darko Andrić, te SDP – ove atraktivne djevojke što dijele letke po sarajevskim ulicama.

Sarajevski slikar Haljevac, kandidat SBB-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, na predizbornom skupu ove stranke u Sarajevu prepričavao je situaciju iz studentskih dana kad je Fahrudin Radončić pomogao njemu i njegovim kolegama s Akademije likovnih umjetnosti da preko reda uđu u prostor gdje su bili prisutni najveći umjetnici iz regiona.

– Čekali smo u holu svoj red, sami dragi Allah ga je poslao, predsjednika. Kaže „Hajte vi mladi, vi imate prednost“ i mi smo ušli, nas petero – euforično je prepričao Haljevac Radončićev gest.

Darko Andrić, kandidat SNSD – a za zastupnika u Parlamentu BiH u predizbornom videosnimku spušta se preko Drine pozivajući građane da glasaju za njega uz poruku “Nisu svi isti”.

Na jednom od predizbornih promocija SDP – a ispred sarajevske Katedrale, čelnici ove stranke odlučili su dijeliti promotivne letke. Ne bi u ovom potezu bilo ničeg neuobičajenog da letke nisu dijelile mlade, veoma atraktivne djevojke, oskudno odjevene, u šorcevima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.