Utorak, 23 Jula

Pravosnažna presuda: Ratnom zločincu Ratku Mladiću doživotni zatvor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove danas je ratnog zločinca, Ratka Mladića, bivšeg generala i komandanta Vojske RS-a, pravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Mladić je, kao i u pvostepenoj presudi proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Osuđen je za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

SUĐENJE TRAJALO DECENIJU

Mladić je oslobođen samo po tački 1, koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića, podignuta je 24. jula 1995. godine a operativna optužnica podnesena 16. decembra 2011. godine.

Uhapšen je 26. maja 2011. u Srbiji i prebačen u Hag, u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Presuda Pretresnog vijeća MKSJ-a izrečena je 22. novembra 2017. i prvostepenom presudom MKSJ Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Na prvostepenu presudu od 22. novembra 2017. godine žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u augustu prošle godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.