Utorak, 23 Jula

Prava pacijenata – žali se službeno ili šuti (2) Nišić: Najviše žalbi u Domu zdravlja Tuzla odnosi se na dugotrajno čekanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Domu zdravlja Tuzla su u 2021. godini imali 163 službene pohvale, 78 primjedbi i 7 sugestija, podaci su koje je za Megafon iznio portparol Adis Nišić.

Piše: Mediha Tabaković

Zdravstvene ustanove, kako smo ranije pisali, imaju zakonsku obavezu propisati način i procedure na osnovu kojih pacijenti mogu izraziti nezadovoljstvo ali i pohvale za pružene usluge.

VEZANI TEKST: Kad sam dao pare, rakiju i pekmez onda su “igrali” oko moje žene

U razgovoru sa korisnicima usluga Doma zdravlja Dr. Mustafa Šehović Tuzla, kako smo već objavili, pacijenti su iznijeli različita iskustva, od zadovoljstva do teških optužbi na račun ljekarske etike.

Adis Nišić, portparol Doma zdravlja Tuzla navodi da do sada nije bilo slučaja protiv Doma zdravlja da je završio na sudu.

Podsjetio je na načine na koje građani mogu uputiti eventulne žalbe, ali i pohvale, za koje kaže da nerijetko primaju.

UVAŽAVAMO SVAKO MIŠLJENJE

“Građani se mogu žaliti i putem maila ali prije svega ono što je nama najbitnije jeste da prikupimo informacije da bi u konačnici imali jedno generalno mišljenje pacijenata, to se radi sa standardima u zdravstvu kroz federalnu agenciju, upravo kroz pohvale i sugestije i nema žalbi nego primjedbi.

Dom zdravlja Dr. Mustafa Šehović Tuzla (Foto: M.T./Megafon)

Mi uvijek pričamo kada neko ima žalbu, ali ako pričamo na nivou grada koji ima stotinu hiljada stanovnika i jedan Dom dravlja, možda svi ti stanovnici nemaju zdravstveno osiguranje i ako ja kažem da smo mi u 2021. godini imali 163 službene pohvale, 78  službenih primjedbi i 7 službenih sugestija to je jako malo na osnovu onoga koliko ima stanovnika, to i ne gledamo kao zadovoljstvo” kazao je Nišić.

Prema riječima našeg sagovornika, nastoje uvažiti svako mišljenje, bilo da je to pohvala, primjedba ili sugestija, ali kako kaže, za sve moraju da postoje relevantne činjenice.

“Žalbe idu preko sandučića, to su stvari koje su već regulisane. Ti sandučići se jednom sedmično prazne uz prisustvo odgovornih lica određenog odjeljenja ili lica koje rukovodi odjeljenjm ili lica iz Službe za kvalitetu u zdravstvenoj ustanovi.

Ako se pismeno podnese prigovor, direktor u roku od 3 dana od podnošenja prigovora traži izjašnjenje jer postoji komisija za te prigovore. Poslije toga, u roku od 7 dana donosi se odluka prema korisniku koji je podnio primjedbu. Nakon odgovora pacijent ima pravo u roku od 15 dana da se žali nadležnom Ministarstvu zdravstva. Isti način se radi i putem e-maila” ističe Nišić.

Dom zdravlja u Tuzli, kaže Nišić, ima preko 80% pohvala, dok sugestije uglavnom idu usmeno, odnosno, razgovorom pacijenata sa uposlenicima, koji na taj način često daju neke ideje koje se kasnije mogu praktično realizovati.

Također, istakao je i još jedan od načina na koji se mogu uputiti žalbe i sugestije, ukoliko neko to ne želi pismenim putem.

“Postoji sistem neposrednog podnošenja žalbe, to vam je kada pacijent iskaže svoje nezadovoljstvo rukovodiocu organizacione jedinice, to može biti šef službe ili odgovorna sestra. U tom slučaju naš uposlenik može sa korisnikom usluga razgovarati i naći rješenje, ali se traži i saglasnost onog ko je uložio žalbu. Ono što je bitno u tome da ako se se prigovor odnosi na zdravstveno osiguranje onda se mora uključiti i pravnik naše službe. Na stranici ima istaknuto uputstvo o pravima pacijenata i procedure žalbe putem sandučića”.

PACIJENTI SE DIREKTNO ŽALE OSOBLJU

Nišić nije želio komentirati navode nekih pacijenata u prethodnom tekstu o tome da su dali mito. Ističe da je to krivično djelo i da osobe koje pokušaju dati mito prvi čine korak ka krivičnom djelu.

Ono na što se pacijenti najviše žale u Domu zdravlja Tuzla, prema riječima Nišića, uglavnom su dugotrajna čekanja za preglede i nalaze. Toga je mnogo, kaže Nišić i uglavnom su to žalbe pacijenata iznesene neposredno u razgovoru sa osobljem Doma zdravlja.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.