Srijeda, 29 Maja

Potvrđeno iz Tužilaštva BiH: Dodik saslušan u predmetu „Ikona“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrđeno je za medije da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) saslušan o predmetu „Ikona“.

„Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u predmetu u javnosti poznatom kao „Ikona“. Više informacija ili detalja u ovom trenutku ne možemo davati“, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Nepoznati detalji dosadašnjih provjera

Skoro dva mjeseca prošlo je od posjete Bosni i Hercegovini Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije (14. i 15. decembra 2020. godine), kada mu je Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH uručio poklon, pozlaćenu pravoslavnu ikonu.

Ispostavit će se uzbrzo da Ukrajina sumnja da je ikona  njihovo kulturno blago, zbog pečata za koji tvrde da pokazuje da je u pitanju originalni primjerak ikone stare 300 godina iz Luganska.

Putem svoje Ambasade u BiH su od Bosne i Hercegovine zatražili objašnjenje otkud ikona u posjedu Milorada Dodika.

Međutim, ubrzo nakon događaja Dodik je bio hospitaliziran zbog zaraze virusom COVID-19 a iz njegovog kabineta nije bilo odgovora na brojna pitanja o porijeklu ikone.

Ni Megafon.ba, kao ni brojni drugi mediji nije tada dobio odgovore niti bilo kakav komentar iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine o međunarodnom skandalu zbog pozlaćene ikone.

U ovom slučaju koji ima međunarodne implikacije, u međuvremenu su pisali brojni svjetski mediji.  

Tada je saopćeno da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vrši provjere te da će se vjerovatno u slučaj uključiti i Interpol.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.