Srijeda, 29 Maja

Potvrdio Novalić: Prvih 100.000 vakcina za FBiH stiže naredne sedmice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugovor između Zavoda za javno zdravstvo FBiH i sarajevske kompanije Medimpex je potpisan i danas se očekuje potpisivanje „ruske strane”, potvrdio federalni premijer Novalić. Medimpex se obavezao za Federaciju nabaviti ukupno pola miliona vakcina Sputnik V.

Autor: N.Š.K.

U toku vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana zbog pogoršane epidemiološke situacije u FBiH, a obraćajući se parlamentarcima premijer Fadil Novalić je kazao da je ovaj entitet potpisao ugovor te da se danas očekuje potpis “ruske strane” na ugovor za nabavku vakcina Sputnik V.

Kazao je da se epidemiološka situacija osložnjava a govoreći o nabavci vakcina, rekao je da se u većini država tim pitanjem bave države.

Podsjetio je da se čekalo na vakine iz COVAX programa, a da je na sastanak u Predsjedništvu BiH 25. februara, kada je „saopćeno da se sami počinju snalaziti“. Kazao je da se tek tada pristupilo tim aktivnostima i da se Federacija BiH odlučila za nabavaku 500.000 ruskih vakcina Sputnik V.

„Danas se očekuje potpis s ruske strane, a prva isporuka od 100.000 očekuje se naredne sedmice“, kazao je Novalić.

Ugovor sa sarajevskom kompanijom Medimpex d.o.o. koja je dobila zeleno svjetlo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Ad hoc tima za nabavku vakcina orotiv COVID-19, potpisan je danas u Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH, čime procedura nabavke vakcina za Federaciju može da počne.

Pola miliona vakcina za Federaciju

Medimpex se, podsjetimo, obavezao da će u roku od tri dana od potpisivanja ugovora dostaviti za Federaciju prvi dio, 100.000 vakcina Sputnik V. 

Odabrani dobavljač se obavezao nabaviti ukupno 500.000 ruskih vakcina, po cijeni od 14,31 Eura, a nakon prvog kontingenta ostatak će nabaviti za dvije ili tri sedmice.

Kako je ranije rečeno iz Vlade, i drugim dobavljačima kojima je federalni premijer poslao pismo namjere, data je mogućnost da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi, također mogli biti potencijalni dobavljači još vakcina.

Riječ je o firmama MGM Farm iz Kaknja, Krajinagroup iz Banja Luke, Bosnalijeku d.d. Sarajevo, Oktal pharma d.o.o. Sarajevo  i Tuzla Farm d.o.o.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo zdravstva da odmah poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.