Četvrtak, 13 Juna

Poslodavci su obavezni radnicima koji rade za praznik isplatiti dnevnicu uvećanu za 50 posto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Za rad u dane državnih praznika u javnoj upravi, preduzećima i drugim pravnim licima, prema Općem i granskim kolektivnim ugovorima, poslodavac je zaposlenicima dužan isplatiti ugovorene dnevnice uvećane najmanje 50 posto. Internim aktima ta dnevnica može iznositi i više, ali ne može iznositi manje od propisane.

Prema Zakonu o proglašenju 1. ožujka/marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine („Službeni list R BiH“ broj 9/95), određeno je da je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine praznik i da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Zbog specifičnosti posla, zavisno od djelatnosti, brojni privredni subjekti na Dan nezavisnosti imaju dežurne uposlenike što je im je i zakonska obaveza: zdravstvo, dežurne službe u javnim preduzećima, sigurnosnim službama, vojsci, policiji, medijima.

Istovremeno je nastavljen dugogodišnji trend rada pravnih lica na dan praznika čiji je motiv isključivo profit, u prvom redu su to trgovački i ugostiteljski objekti. I oni su dužni obračunavati i isplaćivati radnicima uvećane dnevnice za rad u dane praznika.

Podsjećamo, nadzor nad provođenjem Općeg i granskih kolektivnih ugovora ima Federalni inspektorat rada koji može vršiti kontrolu poštivanja propisa iz radnog zakonodavstva, između ostalog i da li poslodavci radnicima koje angažiraju tokom praznika isplaćuju uvećane dnevnice i pripadajuće poreze i doprinose.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.