Utorak, 23 Jula

Poskupljenje struje privredi ne bi trebalo ugroziti poslovanje malih biznisa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Privatni poduzetnici koji koriste manje poslovne prostore i čije je napajanje strujom kao i u domaćinstvima, ne bi u poslovanju trebali značajnije osjetiti najavljeno poskupljenje struje za privredu.

Piše: Samir Mujakić

Iako još nije postignuta saglasnost o konačnoj cijeni električne energije za privredu, između Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UP FBiH), Vlade Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, ali ono što je izvjesno je da će povećanja biti. Međutim, ne bi se eventualno povećanje cijene trebalo u značajnijoj mjeri odraziti na „male privrednike“.

U RANGU DOMAĆINSTAVA

Kako je za Megafon.ba izjavio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, većina „malih privrednika“ koji koriste psolovne prostore gdje je napajanje električnom energijom kao za domaćinstva, neće imati skuplju struju.

Adnan Smailbegović, predsjednik UP FBiH (Foto: Ekapija)

,,Dio privrede koji nazivamo mala privreda i privreda obrta nije na ovom univerzalnom priključku električne energije i njima neće doći do povećanja cijene isporuke električne energije.

To je puno priključaka i mnogo mjernih mjesta, te u potrošnji to nije značajan faktor u Elektroprivredi. Oni su u potrošnji jednaki s domaćinstvima. Glavnina privrede je na tržišnom snabdijevanju“, kazao je Smailbegović.

VEZANI TEKST: Smailbegović: Poskupljenje struje privredi vodi povećanju cijena hrane, roba i usluga za građane

Vahida Galešić, vlasnica je berbernice u Tuzli za Megafon je navela da ima određenih strahova kako će se izmjene cijene struje odraziti na njeno poslovanje.

Vahida Galešić, vlasnica berbernice (Foto: S.M./Megafon)

„Nije mi bilo baš svejedno, jer svakakvih priča je bilo. Znam samo da bismo nas tri koje radimo ovdje u berbernici, bile u situaciji da moramo raditi 24 sata u smjenama ili zatvoriti obrt. Ipak, ovo je radosna vijest da poskupljenja struje za nas male obrtnike neće biti. Ionako svaki dan sve postaje skuplje“, kazala je Galešić.

Tuzlanski obrtnik, mašinski inženjer Samir Durmić, kaže da je za sada zadovoljan i da njegov posao relativno dobro podnosi cijenu po kojoj plaća električnu energiju.

,,Veliki je to namet za privredu ako cijena električne energije poskupi. Veliki bi se nekako mogli izvući ali nisam siguran šta bi bilo s ostalim industrijama. Struju redovno plaćam i zadovoljan sam cijenom. Jedino bih želio, ukoliko je to moguće, da nam se omogući da napravimo veće prostore u koje bi mogli smjestiti djelatnost“.

Prema podacima Obrtničke komore FBiH blizu 57 hiljada radnika je zaposleno u obrtu i maloj privredi, što čini otprilike 12 posto zaposlenih u Federaciji BiH. Poskupljenjem struje za obrte i male privrednike moglo bi da znači stagnaciju u poslovanju, nekonkurentnost na tržištu, otpuštanje radnika ali i zatvaranje obrta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.