Petak, 14 Juna

Poražavajući rezultati stečaja u FBiH: Traju i 20 godina, imovina firme se za to vrijeme obezvrjeđuje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osim ogromne štete zbog propasti firmi tokom neefikasnih stečaja, javni revizori upozoravaju da indirektno trpi i Budžet FBiH. Samo u 2018. i 2019. godini je za uvezivanje radnog staža radnicima u javnim i privatnim firmama, koji su zbog stečaja ostali bez posla, izdvojeno 11,2 miliona KM.

Autor: N.Š.K.

Krajem 2019. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo je 532 nerješena stečajna postupka. Od 1.430 riješenih, ili su bili zakašnjeli, ili trajali dugo, i po dvije decenije jer zakonski nije precizirana maksimalna dužina trajanja stečaja. Za to vrijeme imovina firmi gubila je na vrijednosti, zakinuti su i povjerioci i dužnici, veoma je nizak stepen naplate dugovanja iz radnih odnosa.

Na koncu, firma po pravilu bude brisana iz registra privrednih subjekata a nastavak poslovanja nakon stečajnog postupka, javni revizori Ureda za reviziju institucija FBiH nazvali su izuzetkom. 

Niko ne kontrolira šta rade stečajni upravnici

Federalni javni revizori su (6. novembra 2020. godine) objavili poseban Izvještaj „Efikasnost stečajnog postupka u Federaciji Bosne i Hercegovine“ u kojem upozoravaju na neefikasnost postojećih zakona i uopće loše rezultate stečajnih postupaka u Federaciji.

Analizirali su nadležnost Ministarstva pravde FBiH i deset općinskih sudova nadležnih za provođenje stečaja, odnosno, imenovanje stečajnih upravnika, u Orašju, Tuzli, Zenici, Goraždu, Travniku, Mostaru, Bihaću, Širokom Brijegu, Sarajevu i Livnu.

Osim ogromne štete za privredne subjekte koji su dospjeli u stečaj i nakon postupka nisu oporavljeni, revizori upozoravaju da indirektno trpi i Budžet FBiH jer je 2018. godine za uvezivanje radnog staža zaposlenih u javnim i privatnim preduzećima koji su u procesu stečaja ostali bez posla, izdvojeno više od 2,4 miliona KM dok je 2019. godine za iste namjene iz Budžeta potrošeno čak 7,8 miliona KM.

Stečaji u BiH prosječno traju 3,3 godine, kažu revizori. Evropski prosjek je 2,3 godine, prosjek EOCD zemalja sa visokim dohotkom je 1,7 godina a u zemljama u okruženju postupci traju još kraće. Primjera radi, u Crnoj Gori 1,4 godine, u Srbiji prosječno 2 godine.

u Izvještaju se također uozorava na činjenicu da „nijedna institucija nije nadležna da nadzire blagovremenost pokretanja stečajnih postupaka i poduzima sankcionisanje u slučaju prekoračenja zakonskog roka za pokretanje stečaja“.

Zakoni u FBiH nisu dovoljno efikasni za provođenje efikasnog stečajnog postupka.

S aspekta povjerilaca, za namirenje dugova trebalo im je prosječno pet godina, a s apekta dužnika, revizori kažu da je „nastavak poslovanja privrednih subjekata nakon stečaja gotovo izuzetak, s obzirom na to da se stečajni dužnici nakon okončanja stečajnog postupka najčešće brišu iz registra privrednih subjekata, bez obzira na to da li su i u kojoj mjeri namirena potraživanja povjerilaca“.

Prevedeno na praktičan jezik, stečaj u FBiH uglavnom znači gašenje firme, za radnike veliku vjerovatnoću da nikada neće naplatiti ono što im firma duguje a njihova radna mjesta su bespovratno ugašena.  

Revizori su u Izvještaju analizirali i još jedan mogući uzrok neefikasnih stečajnih postupaka, imenovanje stečajnih upravnika.

Upozoravaju na činjenicu da zakonodavstvom u FBiH uopće nije predviđeno koje uvjete stečajni upravnik mora da ispuni da bi bio imenovan, u pogledu profesije, radnog iskustva, maksimalne starosne dobi niti ima ograničenja broja postupaka koje jedan upravnik može da vodi.

Zakon o stečajnom postupku FBiH jedino propisuje da jedan upravnik mora da ima određeni stepen stručnog obrazovanja te da ima položen stručni ispit za stečajnog upravnika.

VEZANI TEKST Fadile pomozi: Tražimo jednog vašeg stečajnog upravnika! (LINK)

Zato se i događa, upozoravaju revizori, da jedan stečajni postupak traje 20 godina a da, primjera radi, prema podacima iz nadležnosti Općinskih sudova u Sarajevu, Tuzli i Mostaru od 2017. do 2019. godine, jedan upravnik radi na 10, 15 pa čak i 21 postupku. Događalo se da jedan upravnik istovremeno radi na 10 predmeta, pa je veoma mala vjerovatnoća da se jedna osoba može posvetiti svakoj firmi s jednakom i dužnom pažnjom.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.