Autor: M.V.
Marta Hugas, vodeća znanstvenica u Europskoj agenciji za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) izjavila je da na osnovu prethodnih epidemija koronavirusa (SARS-CoV, MERS-CoV), nije bilo prenosa putem konzumacije hrane te da trenutno nema dokaza da je COVID-19 u tom pogledu drugačiji.
Virus se prenosi kapljičnim putem
U Kini su životinje bile izvor inicijalne infekcije, ali se virus prenosi kapljičnim putem, kihanjem i kašljanjem, sa čovjeka na čovjeka.To su navodi Evropskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Znanstvenici i mjerodavne institucije nadziru širenje koronavirusa (COVID-19) i ne postoji niti jedan izvještaj o prijenosu virusa putem hrane.
Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) objavila je preporuke koje se odnose na sigurnost hrane. One se odnose na dobre higijenske prakse u rukovanju hranom, prethodno temeljito pranje ruku a potom temeljito kuhanje mesa i izbjegavanje međusobne kontaminacije između sirove i kuhane hrane. Sirovo meso, mliječne proizvode i iznutrice tretirati s oprezom.
Megafon.ba
Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.