Četvrtak, 13 Juna

Podaci CIK BiH: Čovićev HDZ BiH najveći je gubitnik lokalnih izbora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U kantonima u FBiH gdje većinom ili u velikom broju žive Hrvati, SBK, HNK, ZHK, Kantonu 10 i Posavskom kantonu, za HDZ BiH je glasalo 69.031 osoba što je samo 13,74 posto ukupno upisanih glasača s pravom glasa (502.584) u analiziranim općinama.

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

HDZ BiH je, u odnosu na prethodne lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, izgubio 21.739 glasača (zvanični podaci Centralne izborne komisije BiH). Za političku stranku koja (bez Grada Mostara) a s obzirom na dosadašnja iskustva, može osvojiti stotinjak hiljada glasova, ovaj je broj izgubljenih glasača katastrofalan.

Izborni debakl u Stocu, Jajcu, Tomislavgradu, Livnu

Politička stranka Dragana Čovića doživjela je izborni debakl u Stocu (-3.694), Jajcu (-2.876), Tomislavgradu (-2.714), Livnu (-2.058 glasača) i brojnim drugim gradovina/općinama, što pokazuje drastičan pad izborne podrške stranci za koju njen predsjednik tvrdi da je jedina legitimna politička adresa Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Za analizu su korišteni do sada (skoro potpuno) prebrojani glasovi za općinska vijeća na svim biračkim mjestima u pet kantona u kojima su Hrvati većina ili u velikom broju (Srednjobosanski,  Hercegovačko- neretvanski, Zapadno- hercegovački, Kanton 10 i Posavski kanton).

Posmatrajući po općinama/gradovima, najveći gubitak glasača HDZ BiH imao je njihovoj doskorašnjoj izbornoj utvrdi, Stocu, u kojem su osvojili samo 1.100 glasova (-3.694).

U Tomislavgradu su osvojili samo 969 glasova (-2.714).

U Livnu je HDZ BiH osvojio 2.329 (-2.058) a u Jajcu su osvojili 2.209 glasova (-2.876).

U Vitezu su, u odnosu na prošle lokalne izbore, izgubili 1.650 glasova, Novom Travniku 1.252 glasa, u Gornjem Vakufu i u Općini Prozor – Rama po 1.158 glasova te u Odžaku 1.021 glasova.

Sačuvali općine ZHK ali uz malu izlaznost glasača

HDZ BiH je uspio sačuvati relativnu većinu u Zapadno-hercegovačkom kantonu, tačnije u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju ali najviše zahvaljujući maloj izlaznosti glasača u ovim općinama/gradovima, koja je prosječno iznosila 35,46 posto.

Ovi podaci mogu da ukazuju da je veliki broj Hrvata nezadovoljan radom HDZ-a BiH. Može to značiti i da su glasači napustili BiH ali i da misle da njihov glas ne zaslužuje niti jedna druga politička opcija u ovim općinama.

Slična je situacija i u općinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, Čapljini i Čitluku, gdje je HDZ BiH osvojio značajnu većinu ali su procenti izlaznosti glasača u ovim općinama 39,53 posto, odnosno 42,74 posto.

HDZ BiH se propagandom samoetablirao kao apsolutni politički lider u ovim kantonima, iako statistike pokazuju da je od ukupno upisanih 502.584 glasača, HDZ BiH osvojio samo 69.031 glasova, odnosno 13,74 posto.

Također, česte su konstatacije o „legitimnosti Hrvata“ HDZ-a BiH, međutim, rezultati ovih lokalnih izbora pokazuju da su prema projekcijama osvojili samo 23,53 posto glasova Hrvata u ovim kantonima.

Naime, prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2013. godine, kao Hrvati se izjasnilo oko 545.000 građana. Od toga oko 520.000 Hrvata živi u Federaciji BiH.

Upoređujući procenat upisanih glasača na biračke spiskove sa podatkom o ukupnom broju popisanih građana, dolazi se do podatka o 95 posto građana koji imaju pravo glasa. Od 520.000 Hrvata u Federaciji, njih 494.000 su glasači.

Pretpostavka je da u ovim kantonima sa hrvatskom većinom živi oko 60 posto ukupnog broja Hrvata upisanih u biračke spiskove. Dakle, procijenjeni broj Hrvata upisanih u biračke spiskove u ovim kantonima iznosi 293.400 građana.

(Ne)legitimni HDZ BiH

Imajući u vidu da je za HDZ BiH u ovim kantonima glasalo 69.031 glasača, dolazimo do procenta od 23,53 posto Hrvata koji su, sudeći prema općinskim listama, podržali HDZ BiH u pomenutim kantonima.

Ovaj će se rezultat vjerovatno popraviti nakon lokalnih izbora u Gradu Mostaru (20. decembra) ali je malo vjerovatno da će tim rezultatima ukupan procenat podrške HDZ-u BiH od Hrvata u navedenim kantonima dostići trećinu.

Nejasno je onda, čak i u područjima u kojima Hrvati imaju većinu, na čemu Čović temelji tvrdnju da je HDZ BiH jedini legitimni politički predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.