Petak, 14 Juna

Pašović pisao Sattleru: Protest protiv rehabilitacije ustaštva nije napad na Hrvate i Katoličku crkvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Haris Pašović, ugledni bosanskohercegovački reditelj uputio je otvoreno pismo ambasadoru Johannu Sattleru, šefu Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH.

Pismo, upućeno povodom 9. maja, Dana Evrope, objavljujemo u cjelosti:

Poštovani ambasadore Satller,

Dok Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković najavljuje misu u BiH, kojom se rehabilituje ustaštvo! Istu onu misu koja je zabranjena u Austriji. Osim što je krajnje nenormalno da državni politički funkcioner organizuje misu, još je čudnije da on to čini u susjednoj državi?! I to u vrijeme kad Republika Hrvatska predsjedava EU!

Poznato Vam je da je Nezavisna Država Hrvatska, marionetska nacistička tvorevina, okupirala Bosnu i Hercegovinu od 1941-1945. Više desetina hiljada djece, žena i muškaraca, većinom Srba, Jevreja i Roma, ali i komunista među kojima su bili Bošnjaci i Hrvati, uhapšeno je, deportovano i zaklano je u sistemu logora smrti u Jasenovcu. Među njima je bilo više od 10.000 Sarajlija.

U samom Sarajevu ustaše su svirepo mučili i ubijali ljude. Ante Pavelić je poslao zloglasnog komandanta Jasenovca Maksa Luburića u posljednjim mjesecima rata u Sarajevo. Luburić je rukovodio terorisanjem i okrutnim ubijanjem građana Sarajeva. Tragedija je još gora kad se zna da su i Pavelić i Luburić rođeni i odrasli u Hercegovini i da je, dakle, ovo bila njihova zemlja.

Već se čuje, predvidivo, da je protest građana Sarajeva – protiv rehabilitacije ustaštva misom za događaj koji nema nikakve veze sa BiH – napad na Hrvate i Katoličku crkvu! Zašto bi protest protiv ustaštva bio napad na Hrvate i Katoličku crkvu? Naravno da nije.

Vi ste nedavno tvrdili da je Dragan Čović „šampion EU integracija.“ Na šta ste tačno mislili? Vi znate da on sprječava izvršavanje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci; da je proglasio haški sud „zločinačkim“; da je organizovao doček presuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću…

Proglašavanjem takvog ponašanja „šampionskim“, Vi ste, vjerovatno nesvjesno, ohrabrili Jandrokovića da organizuje mise po BiH.

Zabrinjavajući je proces da ste se Vi, kao i američki ambasador Eric Nelson, vratili praksi pregovora sa partijskim liderima, umjesto sa institucijama BiH. To je vrlo opasna praksa koja poništava progres u izgradnji demokratske države BiH.

Toj praksi se pridružio i MMF. Kad se tome doda insistiranje ambasadorice OSCE-a, Kathleen Kavalec na odlaganju izbora, a većina u BiH želi da se izbori održe, gotovo da se može govoriti o krizi međunarodne zajednice u BiH.

Ja Vam čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji je odabran da bude Dan Evrope!

Postoji ogroman broj ljudi u BiH koji istinski dijele vrijednosti EU. Uvjeren sam da svi mi koji smo odani tim vrijednostima možemo pomoći međunarodnoj zajednici u BiH da izađe iz krize i da zajedno unaprijedimo demokratski život u ovoj lijepoj zemlji”, navodi se u pismu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.