Utorak, 23 Jula

OHR: Pozivamo sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Svaka osoba ima temeljno pravo živjeti slobodno i bez straha od diskriminacije ili fizičkog maltretiranja u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Uznemirujući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika, zabilježeni u raznim dijelovima BiH tijekom proteklih nekoliko dana, potpuno su protivni napretku postignutom u protekla tri desetljeća poslijeratnoga oporavka BiH.

Ovi zabrinjavajući incidenti potaknuti su sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnoga obilježavanja 9. siječnja. Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje.

RS treba imati svoj dan, ali taj dan ne može se obilježavati tako da se time diskriminiraju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele. Politički čelnici ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca. Zato se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti boljitak svih građana.

OHR ponavlja da se Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 7 Općega okvirnog sporazuma za mir obvezala da na svomu teritoriju osigura političke, ekonomske i socijalne uvjete koji omogućavaju harmoničnu reintegraciju povratnika bez opasnosti od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, pogotovo na osnovi etničkoga podrijetla, vjerske pripadnosti ili političkih uvjerenja.

Vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakoga oblika nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnosti. OHR poziva sve nadležne organe da poduzmu brze i odlučne mjere kako bi se svim građanima pružila sigurnost i zaštita.

Neki čelnici u ovoj zemlji pokazali su suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne kako bi BiH ovoga proljeća zvanično započela pregovore o članstvu sa EU. To je ispravan pristup. Od iznimne je važnosti da svi u BiH pokažu opredijeljenost za demokraciju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet u BiH, saopćeno je iz OHR-a.

(Izvor: OHR)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.