Utorak, 23 Jula

Od 20. decembra u Federaciji uvođenje pravila vakcinisan, prebolio, testiran

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uposlenici u zdravstvenom i socijalnom sektoru, javnoj upravi, morat će ispunjavati jedan od tri uslova VPT: vakcinisan, prebolio, testiran, da bi mogli obavljati posao na radnom mjestu.

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila prijedlog Kriznog štaba o uvođenju novih epidemioloških mjera od 20. decembra ove godine. Najveća izmjena će biti pravilo VPT – vakcinisan, prebolio, testiran.

Mjere će, kako je naglašeno, biti uvođene postepeno.

Prema novom prijedlogu svi uposlenici u zdravstvenom i socijalnom sektoru, javnoj upravi, morat će ispunjavati jedan od tri uslova VPT da bi mogli obavljati posao na radnom mjestu.

Ukoliko ne budu ispunjavali VPT, poslodavac će odlučivati o daljnjem procesu rada.

Do 20. decembra kantoni će trebati da pripreme sve procedure kako bi se neometano sprovodili nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Ko neće da se vakciniše, treba se testirati o svom trošku ili da ima potvrdu da je prebolio. Ovi zaključcima je zadužen Zavod za javno zdravstvo da napravi stručne smjernice u vezi sa razmacima testiranja ako je PCR test ili ako je antigenski test, zatim koliko je potrebno nakon vakcinisanja tražiti potvrdu”, rekla je Marina Bera, pomoćnica Federalnog ministarstva zdravstva.

Ona je kazala da će se mjere uvoditi postepeno.

(Izvor: Klix)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.