Utorak, 23 Jula

Objavljujemo spisak zdravstvenih ustanova u TK u kojima pacijentice mogu obaviti PAPA test i mamografiju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Usluge PAPA testa i mamografije će tokom 2022. godine biti dostupnije pacijenticama na području Tuzlanskog kantona. Liste čekanja na preglede bit će znatno skraćene, tvrde iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Autor: Mediha Tabaković

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona, potpisao je Okvirne sporazume za 2022. godinu sa trinaest zdravstvenih ustanova, među kojima je i jedna privatna, za obavljanje dijagnostičkih usluga PAPA testa i mamografije.

SKRAĆENE LISTE ČEKANJA

„Mišljenja smo da će se potpisivanjem Okvirnih sporazuma uveliko unaprijediti zdravstvena zaštita u ovom segmentu pružanja dijagnostičkih pretraga, te da će se znatno smanjiti liste čekanja“, kaže za Megafon Riad Kurtalić, portparol ZZO TK koji nam je dostavio spisak zdravstvenih ustanova.

U Tuzlanskom kantonu su ranije, za usluge PAPA testa i mamografiju bile uskraćene brojne pacijentice, jer zdravstvene ustanove u kojima se liječe nisu imale dijagnostičke uređaje ili stručno osoblje, odnosno, pacijentice su nedopustivo dugo morale čekati na termin za preglede a potom i nalaze.  

Kako smo već ranije pisali, Skupština Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je inicijativu zastupnice Lejle Vuković o uvrštavanju mamografije i PAPA testa u dijagnostičke procedure u planiranju programa zdravstvene zaštite u 2022. godini, Zavod zdravstvenog osiguranja podržao je ovu inicijativu i uvrstio u svoj Finansijski plan za 2022 godinu.

Nakon toga je raspisan javni poziv za obavljanje dijagnostičkih usluga, a u nastavku je spisak zdravtvenih ustanova sa kojima su iz ZZO TK potpisali ugovore o obavljanju usluga PAPA testa i mamografije:   

JZU Dom zdravlja Banovići, za uslugu mamografija

JZU Dom zdravlja Doboj Istok, za uslugu PAPA test

JZU Dom zdravlja Gračanica, za usluge PAPA test i mamografija

JZU Dom zdravlja Gradačac, za usluge PAPA test i mamografija

JZU Dom zdravlja Kalesija, za uslugu mamografija

JZU Dom zdravlja Kladanj, za uslugu PAPA test

JZU Dom zdravlja Lukavac, za uslugu PAPA test

JZU Dom zdravlja Srebrenik, za uslugu PAPA test

JZNU Dom zdravlja Tuzla, za usluge PAPA test i mamografija

JZU Dom zdravlja Živinice, za usluge PAPA test i mamografija

JZU UKC Tuzla, za usluge PAPA test i mamografija

Specijalna bolnica „PLAVA MEDICAL GROUP“ Tuzla, za usluge PAPA test i mamografija

JZU Opća bolnica „Dr Mustafa Beganović“ Gračanica, za usluge PAPA test

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.