Ponedjeljak, Maj 16

Mamografija i PAPA test, uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, ubuduće mogući u privatnim ordinacijama u TK

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdravstveno osigurane pacijentice u TK su mamografiju ili PAPA test do sada morale plaćati u privatnim ordinacijama jer u domovima zdravlja ili nema uređaja ili se zbog velikog broja zahtjeva za nalaze čeka nedopustivo dugo.   

Piše: Samir Mujakić

Od 2022. godine, zdravstveno osigurane pacijentice u Tuzlanskom kantonu, sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom moći će uraditi mamografiju i PAPA test u privatnim zdravstvenim ustanovama s kojima Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO TK) bude imao potpisane ugovore.

Time će pacijentice izbjeći dugotrajno čekanje na nalaze a u pojedinim općinama su bile potpuno uskraćene za ovu vrstu zdravstvene usluge.

OSIGURAN NOVAC U BUDŽETU

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila inicijativu zastupnice Lejle Vuković o uvrštavanju mamografije i PAPA testa u dijagnostičke procedure u planiranju programa zdravstvene zaštite u 2022. godini, Zavod zdravstvenog osiguranja podržao je ovu inicijativu i uvrstio u svoj Finansijski plan za 2022 godinu. 

Novac osiguran u budžetu ZZO TK (Foto: Izvor ZZO TK)

Trenutno je u toku javni poziv ZZO TK svim zdravstvenim privatnim ustanovama za pružanje dijagnostičkih usluga mamografije i PAPA testa.

,,Nakon odziva na javni poziv zainteresovanih zdravstvenih ustanova za saradnju sa kojima će ZZO TK potpisati ugovor, dosta rasterećeni biće domovi zdravlja na području TK. Sve korisnice zdravstvene zaštite uz zdravstvenu knjižicu, koje su do sada morale zbog zdravstvenih problema ići u drugu opštinu ili grad na području TK, moći će nalaze uraditi bez čekanja, u svojim opštinama i u specijaliziranim ordinacijama za pregled mamografom i analizu PAPA testa“, potvrdio je za Megafon Riad Kurtalić, portparol ZZO TK.    

U JU Dom zdravlja ,,Dr. Mustafa Šehović“ u Tuzli, zaposleni u odjelu radiologije za Megafon su kazali da ova ustanova ne može blagovremeno uraditi analize uprkos postojanju novog mamografa te je neophodno da zaposle još stručnog osoblja za rad sa uređajem.

Prema dostupnim podacima, u domovima zdravlja na području TK u kojima se vrše analize mamografom i PAPA test, pacijentice takođe nedopustivo dugo čekaju na nalaze.    

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.