Četvrtak, 13 Juna

Obavljena dženaza žrtvama ratnog zločina u Hadžićima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na mezarju Donji Hadžići kod Sarajeva danas je klanjana zajednička dženaza za dvanaest Hadžićana ubijenih 1992. godine tokom pokušaja bijega iz okupiranih područja općine preko Igmana do slobodne teritorije.

Dženaza je klanjana i obavljen ukop Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su nedavno u masovnoj grobnici Lokve na Igmanu a o svireposti načina na koji su ubijeni govori činjenica da su im ruke bile vezane žicom a noge kaišem.

U Hadžićima je danas bio Dan žalosti.

Dženazu je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Husein Smajić a posljednjem ispraćaju ubijenih prisustvovali su i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović te predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Iz Općine Hadžići su podsjetili da se traga za još 74 Bošnjaka koji se vode kao nestali, starosne dobi od 19 do 70 godina.

Ponovo je upućen poziv svima koji imaju saznanja o mjestima gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava, da na to ukažu nadležnim institucijama.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.