Ponedjeljak, 22 Aprila

Novu vlast čeka teška zadaća, MMF-ov uvjet – smanjenje administracije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po osnovu proširenog aranžmana i Zahtjeva za produženje aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom je, podsjetimo, da institucije BiH i entiteti do kraja decembra 2018. godine usvoje operativne planove za smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, a na osnovu prethodno uspostavljenog jedinstvenog registra zaposlenih.

Odugovlačenje s uspostavom registra

Kako u Bosni i Hercegovini zapravo niko pouzdano ne zna tačan podatak o ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi, bez jedinstvenog registra ne može se planirati, a ni provesti reforma javne uprave. Registar bi trebalo da obuhvati sve osobe zaposlene u upravi, od lokalnih zajednica, kantona do entiteta, države i javnih preduzeća.

Međutim, zapelo je jer nije pronađen modus kako po Zakonu o zaštiti ličnih podataka zaštititi uposlenike koji bi bili na spiskovima. Tako da će, po svemu sudeći, rokovi koje je dao MMF biti probijeni, uprkos tome što sadašnje vlade u tehničkom mandatu sve do konstituiranja novih imaju obavezu raditi na tom pitanju.

Ne znamo kada će nova vlast biti uspostavljena, a podsjetimo da je nakon oktobarskih izbora 2014. godine vlast konstituirana tek krajem marta 2015 – te godine.

Koliko god to potrajalo, jedno je sigurno, MMF ne pokazuje namjere odustati od smanjenja javne potrošnje u BiH, a neovisno od MMF-a, činjenica da BiH na administraciju troši više od polovine bruto godišnjeg proizvoda davno je bila alarm za uzbunu. U mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama Evrope ta je potrošnja ispod deset posto.

Pa ipak, posve je jasno da se duže od dvije decenije niko u BiH ne želi prihvatiti tog nezahvalnog posla, rezanja administracije.

Težak ispit za novu vlast

Spremnost na preuzimanje obaveze smanjenja zaposlenih u organima javne uprave svojevrstan je ispit namjera vlasti prema javnom novcu i građanima kojima on pripada: da li žele stvarati novu vrijednost ili nastaviti kako je bilo i do sada. Jer upravo u rasprostranjenom birokratskom aparatu leži snaga pojedinih političkih oligarhija, kojima je taj aparat bio logistika i svetinja u koju se nije diralo već su ga stalno „jačale“ zapošljavanjem svojih kadrova.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.