Utorak, 23 Jula

Novi mandat, novi trošak: Skoro pola miliona KM za prijevremene izbore u devet gradova i općina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naredne nedelje, 17. februara, prema odluci Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine bit će održani prijevremeni izbori za grаdоnаčеlnike Dоbојa i Тrеbinja, te nаčеlnike Оpćina Bоsаnskо Grаhоvо, Bоsаnski Pеtrоvаc, Bužim, Dоmаlјеvаc-Šаmаc, Drvаr, Kаkanj i Ribnik.

Opozivi, direktorske funkcije, novi mandati

Izuzev Luke Petrovića (SNSD), koji je gradonačelničku funkciju u Trebinju zamijenio direktorskom u Elektroprivredi Republike Srpske, te Radenka Banjca (SP), načelnika općine Ribnik, kojeg su građani u oktobru 2018. godine opozvali s ove funkcije, u ostalih sedam gradova i općina prijevremeni izbori bit će organizirani jer su njihovi čelni ljudi na proteklim općim izborima dobili mandate na višim nivoima vlasti.

Dojučerašnji prvi čovjek Doboja Obren Petrović prihvatio je mandat poslanika u Predstavničkom domu BiH. Petrović je prethodno isključen iz SDS-a a naredne četiri godine djelovat će u Klubu poslanika SNSD-a.  

Načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun (Srpska napredna stranka) osvojio je mandat poslanika u Skupštini Livanjskog kantona, kao i Goran Broćeta (SNSD) iz Drvara.

Bivši načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra (SDA) na proteklim je općim izborima osigurao zastupničko mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić (NBL), kao i načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković (A-SDA) naredne četiri godine bit će zastupnici u Skupštini Unsko – sanskog kantona.

Načelnik Općine Domaljevac- Šamac Mario Jurkić (HDZ 1990) podnio ostavku na tu poziciju zbog preuzimanja mandata zastupnika u Skupštini Posavskog kantona.

Zakonska mogućnost

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine izborni kandidati mogu biti i nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija na svim nivoima vlasti, pa su tako i šest načelnika pomenutih općina na proteklim općim izborima sudjelovali u utrci za mandate u kantonalnim, odnosno, državnim zakonodavnim tijelima. Nakon osvajanja mandata, u općinama iz kojih dolze CIK je imao obavezu raspisati nove izbore za njihove nasljednike, čime su stvoreni dodatni troškovi za građane.

Izuzev Bosanskog Grahova gdje bi prema preliminarnim procjenama izbori trebalo da koštaju 15.000, te općina Bužim i Bosanski Petrovac gdje je za te svrhe planirano 30.000 KM, u ostalim gradovima i općinama izbori će koštati od 50.000 do 80.000 KM.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.