Ponedjeljak, 15 Jula

Nove naredbe Kriznog štaba u Federaciji BiH: Obavezno nošenje maske na otvorenom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nošenje zaštitne maske i na otvorenom od danas je obavezno za sve građane na teritoriji cijele Federacije BiH. Saopćio je to pomoćnik ministra za javno zdravlje, dr. Goran Čerkez, nakon vanredne sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Aktiviranje izolatorija u svim bonicama

Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH naloženo je proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covidom-19.

„Tražili smo osiguranje 30 post kapaciteta. Svim bolnicama u FBiH smo naredili da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta u roku od 72 sata“, kazao je Čerkez.

Također je odlučeno da se uvede i nova vrsta testiranja – antigensko, koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Danas je zatraženo i aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.