Utorak, 23 Jula

Nove mjere Vlade FBiH: Još 100 miliona KM za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada FBiH odobrila pripreme za novo kreditno zaduženje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Federaciji bi pripalo 45 miliona eura a novac bi bio potrošen za projekat hitne podrške firmama u Bosni i Hercegovini.

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici u Sarajevu, zaključila da će za mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100.000.000 KM.

Novac će biti raspodijeljen na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na narednoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Pomoć turizmu i cestogradnji

Od ukupnog iznosa za turizam i ugostiteljstvo bit će izdvojeno 30.000.000 KM.

Za finansijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno­prehrambenih proizvoda orijentiranih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranom tržištu previđeno je 10.000.000 KM.

Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20.000.000 KM, dok će za održanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i završetak investicija započetih prije pandemije privrednim društavima iz oblasti energije, rudarstva i industrije biti usmjereno 30.000.000 miliona KM, te za zdravstvo 10.000.000 KM.

Garancijskom fondu dodatnih 20 miliona KM

Federalna vlada je odobrila izdvajanje 20.000.000 KM iz Budžeta FBiH za 2020. godinu s ciljem povećanja ukupnih sredstava Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci Federacije BiH.

Sredstva će biti izdvojena s pozicije kapitalnih transfera finansijskim institucijama – Garancijskom fondu pri Razvojnoj banci FBiH.

Dodatna sredstva za povećanje ukupnih sredstava Fonda u iznosu od 20 miliona KM planirana su u Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu. S obzirom na to da ukupna sredstva Fonda trenutno iznose 80 miliona KM, što čini garantni potencijal od 400 miliona KM, bilo je nužno odobriti izdvajanje od 20 miliona KM kako bi ukupna sredstva Fonda bila povećana na 100 miliona KM i osigurao garantni potencijal od 500 miliona KM koliko iznosi i ukupan obim garancija koje će biti odobravane po usvojenim kreditno-garantnim programima Vlade FBiH.

Podržana inicijativa za projekat podrške firmama u BiH

Vlada Federacije je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj budu osigurana sredstva za Projekt hitne podrške firmama u Bosni i Hercegovini. Zaduženje Federacije BiH bi, po ovom kreditu, iznosilo do 45 miliona eura. Ukupan iznos namijenjen Bosni i Hercegovini, kao i konačna alokacija sredstva između entiteta bit će usaglašeni tokom pregovora.

Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta i Razvojna banka FBiH su zaduženi da u tim za pregovore o ovom zajmu imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima, kao i tekst usaglašenog sporazuma o zajmu između Medunarodne banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine. Ministarstvo je zaduženo i da taj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure kreditnog zaduženja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.