Ponedjeljak, 15 Jula

Novalić: Potpisan ugovor o nabavci 500.000 doza kineske vakcine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je danas, tokom održavanja sjednice Vlade FBiH u Mostaru, da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina od Sinofarm proizvođača.

Istakao je da je javnosti poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala s Kinom za nabavku tih vakcina, te da je ugovor uime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Detalji ugovora nepoznati zbog klauzule o tajnosti

– Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome. Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola miliona doza vakcina. Svugdje u svijetu države nabavljaju vakcinu, a Vlada FBiH je poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane FBiH nabavi vakcine – poručio je Novalić.

Naglasio je da nikada nisu odustali ni od jedne mogućnosti za nabavku vakcina, te istakao da Pfizer pokušavaju nabaviti u dogovoru s državnim nivoom.

– S Vladom Kantona Sarajevo pokušavamo nabaviti vakcinu Sputnik V, za što je struka tražila dodatna pojašnjenja. Zaista nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemiravaju javnost. Sve nedoumice trebaju biti riješene u okviru institucija – kazao je premijer Novalić, te pozvao Vladu KS da u okviru institucija nastave saradnju, a sve u cilju nabavke vakcina za građane.

Novalić je uime Vlade FBiH zahvalio Ambasadi NR Kine u BiH i Ambasadi BiH u Kini.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.