Četvrtak, 13 Juna

Novalić najavio masovnu nabavku testova i respiratora za općine, kantone i Federaciju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada FBiH, nezadovoljna radom dosadašnjeg Kriznog štaba FBiH imenovala je novi; počinju masovne nabavke medicinskih sredstava za općine, kantone i federalni nivo; posebni projekti za poslodavce, poljoprivrednike, povratnike na područje entiteta Republika Srpska  

Autor: Megafon.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, zbog nezadovoljstva radom dosadašnjeg Kriznog štaba te glomaznom strukturom ovog tijela, imenovala novi Krizni štab, saopćio je u poslijepodnevnom obraćanju građanima federalni premijer Fadil Novalić.

Zakazali u nabavci opreme

„Krizni štab je brojao 21 osobu i nije odgovorio na postavljene zadatke naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme u Federaciji BiH. Sada taj Štab broji svega sedam osoba“, kazao je Novalić, a ubuduće će to tijelo činiti i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ), direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), Federalne uprave policije (FUP), Direkcije robnih rezervi te sekretar Crvenog križa FBiH.   

Uz pomoć ZZJZ FBiH, kazao je Novalić, završeno je prikupljanje podataka o potrebama svih općina i kantona te federalnog nivoa a koje se odnose na medicinsku opremu.

„Kreću intenzivne, masovne nabave svih medicinskih sredstava, od respiratora, testova preko medicinske opreme za zdravstveni sektor. Time smo došli u aktivnu fazu kada ćemo moći reći da ćemo građanima Federacije garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite“, obećao je Novalić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić podsjetio je da je Sektor za održivi povratak pri Ministarstvu, a u okviru oblasti poljoprivrede, prošle sedmice objavio javni poziv za refundaciju svih troškova poljoprivrednih proizvođača na području entiteta Republika Srpska, ali samo onih koji su se vratili na svoja ognjišta. Istovremeno će pokrenuti i aktivnosti za nabavku reprometarijala za jesenju sjetvu.

Ramić je kazao i da će nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, nabavci mehanizacije i kapitalnim investicijama u sektoru poljoprivrede.

Refundacija doprinosa za sve zaposlene povratnike u RS

Radna mjesta koja su otvorena u okviru napora Ministarstva posljednjih godina u privredi, danas su ugrožena, kazao je.

„Tako da ćemo u narednom periodu objaviti javni poziv za sve firme koje imaju tri ili više zaposlenih i pozvati ih da ne otpuštaju radnike. Onima koji ne budu otpustili radnike refundirat ćemo doprinose za tri mjeseca za sve zaposlene povratnike na području entiteta RS. Također, nastavit ćemo podršku novom zapošljavanju“, kazao je Ramić.

U okviru sektora za humanitarnu djelatnost, s obzirom na to da su povratnici uglavnom starija populacija, u narednom će periodu, obećao je Ramić, donirati 2.000 prehrambenih paketa, pripremit će projekte pomoći za prvačiće tokom početka naredne školske godine, a višečlane porodice će također dobiti i drugu vrstu pomoći.

Kako je danas rekao Ramić, podržat će i humanitarne organizacije koje najugroženijima dostavljaju hranu putem javnih kuhinja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.