Utorak, 23 Jula

Nova građanska inicijativa porodice Amre Kahrimanović

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podrška Inicijativi za ponovnu sjednicu Skupštine i za smjenu odgovornih, moguća je potpisom peticije na štandu preko puta zgrade MUP-a TK.

Autor: N. Š. K

Porodica Amre Kahrimanović, koju je 7. februara brutalno ubio policijac Elvis Ćustendil, pokrenula je ponovo građansku inicijativu prema Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona. U toku je prikupljnje podrške građana i građanki putem peticije, a koju je moguće potpisati na štandu preko puta zgrade MUP-a TK u Tuzli.

U Inicijativi od 17. februara traži se zakazivanje nove vanredne sjednice Skupštine u roku od 15 dana. Također, traži se stavljanje na dnevni red inicijetive za smjenu ministra unutrašnjih poslova TK zbog, kako navode, sistemskih propusta koje nije spriječio a koji su direktno uticali na počinjenje zločina ubistva Amre Kahrimanović.

U Inicijativi porodice Kahrimanović se traži i uvrštavanje kao tačke dnevnog reda inicijative te traži smjena i direktora Uprave policije MUP-a TK, zbog sistemskih propusta koje nije spriječio a koji su direktno uticali na počinjenje zločina ubistva Amre Kahrimanović.

Štand na kojem se potpisuje peticija preko puta zgrade MUP-a TK (Foto: N.Š.K./Megafon.ba)

U obrazloženju inicijative se kaže da je policijski službenik Ćustendil koristeći službeni pištolj usmrtio građanku Tuzlanskog kantona.

„Ubica nije bio podvrgnut redovnom ljekrskom pregledu zbog propusta u radu nadležnih institucija. Ubica je prilikom izvršenja zločina koristio službeni pištolj koji se morao nalaziti u prostorijama policije, s obzirom na to da je ubica u trenutku počinjenja zločina bio na godišnjem odmoru. Propustom u radu nadležnih institucija odgovorne osobe nisu izvršile kontrolu odlaganja naoružanja što je kao posljedicu imao direktno počinjenje zločina. Izmjenom Zakona o policijskim službenicima od 11. 9. 2018. godine, članom 36a, između ostalog je definisano: policijski službenik je dužan da se podvrgne redovnom ili vanrednom zdravstvenom pregledu koje organizuje policijski organ u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, sa ciljem utvrđivanja opće i posebne zdravstvene sposobnosti za obavljanje poslova i zadataka policijskih službenika.

Navedeni pregledi su započeti za jednu jedinicu i prekinuti zbog rezultata loših po ustanovu. Sve navedeno pokazuje da su sistemski propusti u radu institucija direktno uticali na počinjenje zločina i zbog svega navedenog građanke i građani Tuzlanskog kantona pokreću navedenu građansku inicijativu“, kaže se u obrazloženju.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.