Petak, 14 Juna

NOVA ERA ZA BIH: Parlamentarci zbogom!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Evropski parlament prihvatio je inicijativu bh. kolega i usvojio Rezoluciju kojom se njihovi zastupnici upućuju na četverogodišnji rad u BiH. Njihova će mjesta u Strazburu zauzeti predstavnici najviše zakonodavne vlasti BiH.

Briga o dijaspori

Kako bi procedura bila transperentna u BiH je formirana desetočlana Ad hoc komisija koja je odlučila da u Strazbur ide kompelatan saziv oba doma državnog Parlamenta. Obećan je predan rad, stalne edukacije na seminarima širom svijeta, a korištenje pauza tokom sjednica bit će svedeno na minimum po bh. standardima.

Šefik Džafer Mehmedović je za naš magazin kazao da će svoj mandat iskoristiti kako bi bh. dijaspora u zemljama EU dobila poseban društveni status.

„Smatram da ti građani proživljavaju duhovnu golgotu posljednjih godina i da zaslužuju posebne novčane naknade za duševnu i fizičku bol za odvojenost od domovine, kuće, stana i vikendice. Znam da za ovu ideju imam podršku udruženja stradalnika evropske neaktivnosti tokom rata u BiH“.

Majkica Duškić kaže da će se posebno fokusirati na ideju nacionalnih razgraničenja i humanih preseljenja.

„Pouzdano znam da će Evropa u drugoj polovini 21. vijeka brojati 234 države i tragom moje inicijative energiju ću usmjeriti na savremene metode preseljenja“, kazala je Duškić.  

Krištof Borjanić kaže da je njegov primarni cilj očuvanje kulturnog identiteta naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Evropi.

„Mi smo već pokrenuli inicijativu da Evropski Parlament preuzme finansiranje KUD „Tuđen Franjić“ iz Novske Bijele. Također imamo naznake da će Europljani uložiti napore za očuvanje spleta narodnih igara NE Balkan“.

Zastupnici iz Strazbura ne kriju oduševljenje što će naredne četiri godine provesti u BiH.

Vigemarko Jensen kaže da je ushićen jer će raditi u BiH.

„Mandat ću iskoristiti za iniciranje boljeg poslovnog okruženja u vašoj zemlji i priliv stranih investicija. Ono što u ovom trenutku vidim kao šansu za razvoj zemlje je pregovaranje sa potencijalnim investitorima za preuzimanje olimpijskih objekata u Sarajevu“, kazao je Jensen.

Godinama slušam o vašoj prelijepoj zemlji, nezagađenoj prirodi i čistoj vodi, kaže Mari Žeten.

„Smatram da se BiH treba opredijeliti za organsku poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju zdrave i čiste vode. Ne želim da u vašoj zemlji ponovimo grešku koju smo učinili sa prirodom evropskih zemalja bjesomučnom proizvodnjom baziranom na zagađenju prirode. Ovo što imamo u BiH vrijedi sačuvati“, kazala je.

Mogerina Federini stratešku šansu BiH vidi u proizvodnji odjeće i obuće, utemeljenu na dugogodišnjem iskustvu bh. kompanija u lon-poslovima s Italijom.

„U svim kontaktima sa privrednicima iz EU istaknuto je da BiH ima vrijednu i obrazovanu radnu snagu, stoga ću svoj mandat iskoristiti za alarmiranje evropskih proizvođača tekstila i obuće kako bi ulagali u srodne bh. kompanije“.

Analitičari zabrinuti

Nakon ove parlamentarne razmjene očekuje se najveći iskorak BiH na evropskom putu od rata do danas.

S druge strane, analitičari upozoravaju na ozbiljne probleme i zastoje koje bi EU mogla da ima u borbi za lidersku poziciju u svjetskim ekonomskim trendovima.

Megafon.ba

* Tekst je satiričnog karaktera i ima za cilj ukazati na katastrofalne rezlultate rada bh. parlamentaraca i stalne zastoje u radu državnih institucija. Likovi i imena u tekstu su izmišljeni i nemaju vezu sa zastupnicima i delegatima u Parlamentu BiH

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.