Subota, 22 Juna

Niko ne najavljuje promjenu odnosa prema Dodiku i Čoviću

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina  Šunj – Kušljugić

Prebrojavaju se zvanice banjalučke devetojanuarske parade, pljušte osude svakog „nesrbina“ koji je bio prisutan. Analiziraju se statusi na društvenim mrežama. Osuđuje se profesionalni odnos urednika Javnog servisa Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Banjoj Luci prema obilježavanju 9. januara.

Twitter diplomatija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na svom Twitter profilu najavio je prekid saradnje s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH, Ivanom Del Vechijom, zbog njegovog prisustva u Banjoj Luci tokom proslave neustavnog Dana Republike Srpske.

Jednako je reagirao i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović.

Reagiraju političari, intelektualci, javne ličnosti.

Priča je vrlo brzo izašla izvan okvira BiH, „loptica“ prebačena tamošnjim zvaničnicima i intelektualcima jer je njihov diplomata prisustvovao posthumnom odlikovanju Slavka Lisice, ratnog zločinca, generalmajora. Lisicu je Sud u Šibeniku 1998. godine osudio na 15 godina zatvora jer je bio jedan od zapovjednika u sastavu Kninskog korpusa koji je u septembru 1991. naredio napade na Šibenik.

Reagiraju, mnogo manje u BiH, i zbog prisustva paradi predsjednika HDZ-a BiH i bivšeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, te njegovog stranačkog kolege i državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande.

Sve skupa, reklo bi se unutrašnjopolitički, ali i diplomatski skandal.

Slavi se neustavan praznik na teritoriji BiH, makar je prividno vlast u RS-u pokušala novim zakonom „zamazati oči“ javnosti, jer sad tobože slave sekularni praznik.

Svejedno, riječ je o jednom od ključnih datuma nakon kojeg počinje krvava historija BiH.

Međutim, reakcije prema Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH i Draganu Čoviću su preblage. A u sjeni uzavrele retorike koja sve više preteže na štetu Hrvatske, ostalo je suštinsko i isključivo bh. pitanje: kako stati ukraj ovom političkom dvojcu?  

Također, kako stati ukraj svim prozvanim zvanicama, ali i javnim čestitaocima Dana Republike, te im dati do znanja da svojim ponašanjem iskazuju nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini pa se time formalno i moralno diskvalificiraju da istovremeno u toj zemlji uživaju najviše političke i finansijske privilegije.

Za sada, međutim, nema najava promjene odnosa prema Dodiku, Čoviću i ostalima, posebno jer slijedi formiranje vlasti na državnom nivou.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.