Utorak, 23 Jula

Nestala Agencija za reviziju privatizacije FBiH!?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugašena je službena internet stranica Agencije za reviziju privatizacije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Google je ovu stranicu posljednji put zapamtio 28. septembra 2018. godine. Tako da više nisu javno dostupni ionako šturi podaci o aktivnostima Agencije, ili bolje rečeno o katastrofalnim rezultatima revizije poslijeratne kriminalne privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama u Federaciji.

Opstrukcije novih vlasnika dokumentacije

Poslijeratna privatizacija državnog kapitala vrijednog 4,4 milijarde KM za rezultat ima opustošene fabrike i hiljade radnika na ulici, bez plaćenog radnog staža i mogućnosti penzioniranja.

Agencija je imala zadatak ispitati uzroke takvih poražavajućih posljedica i revidirati 1.141 privatizacijski postupak. Međutim i pokretanje Agencije 2014. godine krenulo je traljavo.

Federalni parlament je u junu 2012. godine donio Zakon o reviziji privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH, ali je federalna Vlada tek u februaru 2014. godine, dakle u izbornoj godini, donijela Uredbu o osnivanju Agencije. Dva mjeseca kasnije za direktora je imenovan Vedad Duraković.

Sredinom prošle godine, dakle nakon tri godine mandata u Agenciji, Duraković je za Megafon kazao da su od planirane 1.141 revizije završili tek 14 izvještaja.

Niti jedan izvještaj do tada, ali ni kasnije, nije bio službeno objavljen na internet stranici Agencije jer su „zapeli“ u žalbenim postupcima, procedurama, ili su okončali u nadležnim tužilaštvima.

Navodno Agenciji problem stvara nenadležnost za izuzimanje potrebne dokumentacije iz privrednih subjekata. Od novih vlasnika preduzeća mogli su samo zatražiti dokumentaciju ali ne i narediti da im se dostavi. Potom, uz brojne žalbe kantonalnih Agencija za privatizaciju koje su vodile prodaju,  a što je usporavalo proces revizije, imali su problem i sa zapošljavanjem stručnih kadrova. Navodno nije vladala prevelika zainteresiranost ovlaštenih revizora za rad u Agenciji, pa su od 2015. godine krenuli sa deset i do danas rade samo sa 11 zaposlenih.

Vladina Uredba o pokretanju Agencije usvojena je 2014. godine, ali te godine nije bilo planiranog novca u Budžetu za Agenciju.

Potrošili 1,7 miliona KM većinom za plate

Početkom 2015. godine u Budžetu FBiH odobreno im je 308.565 KM od čega je većina, 217.000 KM, isplaćena za plate, naknade i troškove zaposlenih.

U 2016. godini budžet je Agenciji povećan za 116 hiljada KM. Međutim, zaposlili su samo jednog revizora. Ukupno su raspolagali sa 424.920 KM, od čega je ponovo za plate i naknade zaposlenih isplaćena većina novca, ukupno 389.718 KM.  

Godine 2017. raspolagali su sa 464.400 KM a u 2018. godine imali su 466.718 KM. Dakle, samo iz budžeta FBiH u Agenciji su do danas potrošili 1,7 miliona KM.

Agencija je imala obavezu podnositi Vladi šestomjesečne izvještaje te redovno podnositi plan rada.

Za 2018. godinu bilo je predviđeno ukupno 11 revizija, od toga šest privatizacija privrednih društava i pet banaka.

Revizija je planirana u Famosu d.d. Sarajevo, Nigma d.d. Busovača, Unis Lasta d.d. Sarajevo, Polihemu d.d. Tuzla, čapljinskoj Lasti, Sanitexu iz Velike Kladuše, te bihaćkoj Una banci, Gospodarskoj banci iz Mostara, Vakufskoj banci u Sarajevu, Posavskoj banci Orašje, te Univerzal banci d.d. Sarajevo.

Jedan od rijetkih javno dostupnih dokumenata o radu Agencije za reviziju privatizacije je informacija o izvršenim revizijama za period januar – juni 2018. godine, a koju je Duraković dostavio Parlamentarnoj komisiji FBiH i Parlamentu FBiH.

Tako se Duraković u Informaciji žali parlamentarcima da su se, primjera radi tokom revizije privatizacije započetoj još 2017. godine u preduzeću „Bazna hemija” d.d. Vitkovići – Goražde, „konstantno susretali sa poteškoćama u prikupljanju dokumentacije neophodne za provođenje procesa revizije“, te su nakon neuspjelih zahtjeva relevantnim institucijama da im se omogući dokumentacija, na koncu samo sačinili službenu zabilješku o tome koja dokumentacija nedostaje.

U slučaju revizije preduzeća „Dubrava“ iz Cazina, ali i brojnih drugih, iz Agencije su naveli da su dokumentaciju potrebnu za reviziju morali nekoliko puta tražiti od uprave, ali da su se na koncu morali obratiti tužilaštvu.

Ističe petogodišnji mandat

Zakon o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama usvojen u junu 2012. godine, propisao je da Agencija koja će za te namjene biti osnovana, reviziju kompletne poslijeratne privatizacije završi za pet godina.

Kako je Agencija osnovana u aprilu 2014. godine, petogodišnji mandat Agencije i direktora Durakovića ističu vrlo brzo, u aprilu 2019. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.