Četvrtak, 20 Juna

Neće biti poskupljenja struje zbog zbrinjavanja prekobrojnih uposlenika rudnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predstavnici resornog federalnog ministarstva, Elektroprivrede BiH i Sindikata rudnika dogovorili socijalno prihvatljiv način zbrinjavanja prekobrojnih zaposlenih u rudnicima.

Autor: N.Š.K.

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH u Sarajevu su danas usaglasili sporazum o restrukturiranju rudnika.

Resorni ministar Nermin Džindić izjavio je nakon sastanka da sporazum predviđa da Elektroprivreda BiH osigura sredstva za penzionisanje svih uposlenika rudnika koji će do kraja godine steći uslove za penziju.

Također, usaglašeno je da će zbrinjavanje viška radnika u rudnicima biti vršeno na socijalno prihvatljiv način – naveo je Džindić, te dodao da se sporazumom EPBiH obavezuje na nastavak investicija u rudnike.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da članovi njihovog pregovaračkog tima imaju razloga za zadovoljstvo jer je riješeno ključno pitanje penzionisanja značajnog dijela radnika.

Naglasio je da je neophodno suprotstavljanje negativnom utjecaju lokalnih politika na rudnike i energetski sektor kako bi postignuti sporazum imao šansu.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da je usaglašeno kompromisno rješenje, te da postizanje sporazuma znači da neće doći do poskupljenja električne energije. 

(Izvor: Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.