Srijeda, Juli 15

Naši (al)hemičari

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dakle, počelo je. Godinama praviš atomsku bombu da druge plašiš a držiš je u svom dvorištu, otprilike je to taj današnji strah političara od birokratije zbog kojeg su se potrudili da nam se sve što je danas bilo top vijest, naoko čini naprasnim.

Naši (al)hemičari

 

 

 

 

 

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

To što se današnji sarajevski sastanak predsjednika HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića činio „naprasnim“ samo je dokaz koliko su obojica vrhunski opsjenari. Prvo: „nenajavljeni“, „iznenadni“, „naprasni“ sastanak, nije ni iznenadni ni naprasan jer predstavnici HDZ-a BiH i SDA stalno pregovaraju samo što se nakon svakog razgovora ne saziva pres konferencija.

Birokrate su vojska najjača

Drugo: sastanak ne može biti nenajavljeni, iznenadni, naprasni, ako se sastaju najodgovorniji politički predstavnici u državi i sudionici najviše zakonodavne vlasti, a za što (uprkos blokadi vlasti) primaju odličnu platu i imaju obavezu da donose odluke u najboljem interesu građana koji ih za to plaćaju. Tako da razgovor o formiranju vlasti osam i po mjeseci nakon općih izbora ne može biti „iznenadan“.

I još Čović izjavi nakon ragovora kako „između SDA i HDZ-a BiH ima hemije kao i između HDZ-a BiH i SNSD-a“, taman da se raja zabavlja po društvenim mrežama. Taman inspiracija za duhovite statuse i komentare i dok raja čeka „da se uzmu na kraju“, oni su se dogovorili da opet trebaju razgovarati.

Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu izneseni su stavovi koje smo imali priliku čuti i ranije, pa čemu onda predstava? Vrlo je jednostavan odgovor jer se ni ne trude biti kompliciraniji: trebalo je skrenuti pažnju s činjenice da je danas naprasno usvojena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH. Ne slučajno nakon najave državnih službenika da će ako ne bude Odluke, dakle ni plata za birokratiju, stupiti u štrajk.

Dakle, počelo je. Godinama praviš atomsku bombu da druge plašiš a držiš je u svom dvorištu, otprilike je to taj današnji strah političara od birokratije zbog kojeg su se potrudili da nam se sve što je danas bilo top vijest, naoko čini naprasnim.

Riječ je o strahu od brojne, jake i pravno zaštićene birokratije. Upravo u takvu birokratiju su najuticajniji politički predstavnici u BiH svesrdno ulagali od rata naovamo. Jedina je to konstantna i neupitna investicija. (Preporučujemo Megafonov tekst: ‘TA ĆE DARVIN: Samo u BiH vlast bira glasače) Naravno, o našem trošku. I  naravno, sve to već znamo. Znamo i da je birokratska vojska potrebna kako bi politika kontrolirala resore i resurse. Zapošljavanjem „svojih“ u javnoj službi osigurava se i izborna podrška. Dakle, ulagalo se „mnogo“ i izgrađena je percepcija u narodu da je državna služba u BiH najpoželjniji i najsigurniji posao. Državni službenici su pravno zaštićeni, otkaz mogu dobiti samo u ekstremnim okolnostima, njihovi su sindikati brojni i snažni. E sad, toliko su već brojni i snažni da ako nema plate, nije se igrati s njima. Podržali ih građani u njihovoj borbi ili ne, kako god, u slučaju štrajka bila bi to top augustovska tema.

Samo neka ima hemije

A nije to svojstveno „našem augustu“. Znamo da u augustu sve utihne. Političari su na godišnjem odmoru. Ne svađaju se samo zato što su daleko jedni od drugih. Odmaraju, ljetuju. Novčanici su puni. Isključili su mobitele. I ko bi još dopustio da se remeti ta augustovska politička idila u BiH? Zato je usvojena Odluka o privremenom finansiranju. Jednoglasno. Dakle, niko nije bio protiv. Kada je novac u pitanju onda je jednoglasno.

A sastanak Čovića i Izetbegovića o formiranju vlasti samo je predstava za javnost. I to sa pikantnom izjavom o hemiji, da se raja malo zabavi do septembra.

Megafon.ba      

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.